La Corporació aprova el nou Reglament d’Honors i Distincions de la ciutat

La Corporació aprova el nou Reglament d’Honors i Distincions de la ciutat, i els reconeixements de 2022

Es distingirà les associacions AVAPACE i Mamás en Acción, a les Aulas de la Tercera Edad de l’associació PROTED, així com a Joan Francesc Mira, Ramón Almazán, Rosario Ángeles Valls i Ballester, i a Carme Miquel i Diego

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat este dijous, de manera inicial, el nou Reglament Municipal d’Honors i Distincions, que suposa una actualització del text aprovat al desembre de 1984, i que ja va ser modificat en 1994. Tal com ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, es tracta d’una actualització i modificació que permet adaptar el nou reglament al context normatiu actual i que simplifica aspectes del procediment”. Així mateix, la Corporació ha aprovat també iniciar les actuacions per a la concessió dels Honors i Distincions de la ciutat de València 2022, que s’entregaran en el marc de la celebració del 9 d’Octubre.

El Ple Municipal del mes de juny ha aprovat hui el nou Reglament d’Honors i Distincions, un document que, tal com ha explicat la regidora Tello, “sorgix de la necessitat i l’interés per a actualitzar un text normatiu que fa més de 30 anys que no havia sigut revisat, ni en la seua forma ni els seus continguts, per a adequar-lo a la realitat administrativa actual, des d’una perspectiva adaptada als nous temps i més correcta i concreta, tant en la seua redacció com en el procediment administratiu que en ell es recull”.

La proposta d’un nou Reglament va ser una iniciativa de caràcter tècnic, promoguda pel Servici que realitza cada any la tramitació administrativa dels Honors i Distincions, a la vista de les deficiències i dificultats a l’hora de tramitar els expedients, atés que el text no està actualitzat a les necessitats de la realitat actual, ha explicat la regidora. Per això, i previ informe de conformitat de l’Assessoria Jurídica, la Junta de Govern Local va aprovar al novembre de 2021 el projecte d’un nou Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de València.

“El nou text reordena la tipologia de les distincions existents, i introduix com a novetat la regulació de figures amb càrrec personal i honorífic no previstes fins al moment, com és el cas del o la cronista de la ciutat, i la creació d’un registre municipal d’honors i distincions adscrit a la Secretaria municipal”, ha explicat Glória Tello.

Així mateix, les modificacions fan referència a l’adaptació del text normatiu al llenguatge no sexista, amb mesures que afavorixen la igualtat de tractament en la concessió d’honors individuals i denominació de carrers a la ciutat de València entre homes i dones, amb la finalitat d’aconseguir un equilibri que responga de manera coherent a la representativitat que homes i dones tenen en la societat actual.

L’esborrany del reglament modificat va ser presentat en 2021. El Grup Municipal Popular va plantejar dotze esmenes, i el Grup Municipal Ciutadans altres onze, que van ser acceptades parcialment. No obstant això, l’acord ha eixit endavant únicament amb els vots del Govern Municipal, atés que tota l’oposició ha votat en contra.

Renúncia de Pilar Bernabé

El Ple ha començat amb la renúncia al seu càrrec de regidora de l’Ajuntament de la fins ara regidora Pilar Bernabé, que exercirà a partir d’ara la responsabilitat de delegada del Govern a la Comunitat Valenciana. Bernabé ha pres la paraula per a expressar la seua “emoció” i el seu “orgull pel treball fet estos últims anys”, en els quals, ha afirmat, “ens hem enfrontat a una pandèmia, el pitjor problema de la nostra història recent, una situació molt complexa en la qual vam posar per davant a les persones i al fet que l’economia i el desenvolupament de la ciutat no s’aturara”. Bernabé ha agraït el “treball de tots i cadascun dels membres de la Corporació”, i ha destacat la “capacitat de diàleg i consens del Govern Municipal, que ha fet que València siga hui una ciutat a la qual tothom vol viure i treballar, i que és un referent en tot l’Estat”.

En nom de tota la corporació, l’alcalde Joan Ribó ha assegurat que “ha sigut un plaer treballar” amb la nova delegada del Govern, a qui ha desitjat “tot l’èxit en la seua nova tasca”. “Serà molt fàcil treballar amb tu en la teua nova responsabilitat -ha subratllat Ribó- perquè coneixes perfectament els problemes i les potencialitats de la ciutat”.

Posteriorment, han intervingut representants de tots els grups municipals. María José Ferrer, del Grup Popular, ha qualificat de “privilegi per al veïnat que la tercera autoritat autonòmica siga de la ciutat”. Fernando Giner, portaveu de Ciutadans ha subratllat que “en estos anys hem fet coses històriques, com l’acord de reconstrucció en el pitjor moment de la crisi”. I el portaveu de Vox. José Gosálbez, ha animat Bernabé a “no oblidar a la ciutat, especialment en matèria de seguretat”.

Per part de l’Equip de Govern, el regidor Carlos Galiana ha expressat el seu “orgull, com a amic, d’este nou càrrec i projecció política”, i ha instada Bernabé a “mantindre el seu esperit faller”. I finalment, Sandra Gómez ha agraït a la ex regidora “tot el treball i tot l’impuls”, i ha assegurat que Bernabé “ha demostrat que les dones poden trencar tots els sostres i convertir-se en un gran referent”.

Els Honors i Distincions de la Ciutat 2022

Durant el debat plenari, s’ha aprovat iniciar les actuacions per a les concessions dels Honors i Distincions de la ciutat de València de l’any en curs, 2022, que corresponen, com es fa des de 2015, a les propostes efectuades tant per l’equip de govern com pels grups municipals d’oposició. En total, s’entregaran set distincions de 2022, tres medalles d’or, tres títols de fills predilectes i un de filla adoptiva, a títol pòstum, a diferents persones i col·lectius, com a reconeixements a les seues trajectòries professionals i personals, vinculades a la ciutat de València.

Les Medalles d’Or de la Ciutat s’entregaran a l’Associació Valenciana d’Ajuda a la Paràlisi Cerebral (AVAPACE), a l’associació Mamás en Acción, i a les Aulas de la Tercera Edad promogudes per l’associació PROTED. A més, es nomenarà Fills Predilectes de València a Joan Francesc Mira i Casterà, a Ramón Almazán Hernández i a Rosario Ángeles Valls i Ballester. Finalment, Carme Miquel i Diego serà nomenada Filla Adoptiva de València a títol pòstum. Els nomenaments d’AVAPACE, Mamàs en Acció i Proted han eixit endavant de manera unànime, mentre que els de Joan Francesc Mira i Carme Miquel han sigut rebutjats per PP, Ciutadans i Vox. A més, Vox s’ha abstingut en la proposta de Rosario Ángeles Valls i Ballester, i l’Equip de Govern en la de Ramón Almazán.

Tal com ha assenyalat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, totes les persones i els col·lectius proposats “tenen una trajectòria professional i vital destacada amb la qual dignifiquen la imatge de la ciutat de València. El seu servici a la ciutat és una bona mostra de la cooperació i l’esforç compartit per a aconseguir una societat millor”.

En un altre ordre de coses, durant la sessió plenària de hui, s’ha informat el Ple sobre l’Estratègia de Renovació Urbana del Polígon Industrial Vara de Quart com a Districte Innovador de València, “una oportunitat per a la ciutat de consolidar-se com a pol de referència, de localització d’empreses, d’inversions i de generació d’ocupació, benestar i igualtat. València té els millors centres de formació, té infraestructures, cap en rànquings de qualitat de vida… És una ciutat que pot competir per ser capital de l’arc mediterrani en innovació i atracció d’inversions”, en paraules de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez.

Finalment, el Ple ha aprovat diversos punts de l’àrea d’Hisenda i Economia, entre ells dos modificacions de crèdits per a impulsar, entre altres accions, el programa Amunt Persianes, el cofinançament del programa europeu Ciutats Connectades, la revisió del contracte de la Rambleta, o els programes de menjadors escolars, i programació cultural, tal com ha explicat el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán.

Totes les propostes han tirat endavant amb els vots de l’Equip de Govern, atés que els grups PP, Ciutadans i Veu han votat en contra o s’han abstingut.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.