La EFA La Malvesía aplicarà un innovador model de restauració de agroecosistemas en el polígon de Catadau

L’objectiu passa per reduir l’impacte de la contaminació i afavorir la biodiversitat en zones industrials


El projecte, anomenat “Smart Green Indus Park”, pretén emportar-se a altres municipis de la província

El centre educatiu i de promoció rural EFA La Malvesía continua apostant per un futur verd i sostenible. A través del projecte “Smart Green Indus Park” i en coordinació amb l’empresa Solivent Paisatges i la Fundació FIRE, el col·legi ha creat un model de restauració de agroecosistemas a l’entorn dels polígons industrials que s’aplicarà per primera vegada a Catadau. «El nostre objectiu és enriquir les competències de l’alumnat de Paisatgisme i Medi rural, al mateix temps que millorar els ecosistemes i la seua biodiversitat mitjançant la regeneració de zones degradades», explica José Argente, professor i coordinador del programa.


La primera fase consistirà en la realització d’unes fotos àrees per a analitzar la situació de partida i després, un estudi de la flora i la fauna existents, elaborant així un inventari de les espècies vegetals a través de l’aplicació GeoSiv. En la segona, es farà una elecció de plantes autòctones per a la restauració ecològica i un disseny de les cinc unitats del polígon, convertint-lo en un anell verd.

En la tercera fase, s’executarà la plantació de, almenys, una unitat del disseny i paral·lelament, es duran a terme tallers per a realitzar diferents estructures que servisquen com reservorio d’ocells, ratapinyades i diferents insectes. En la fase final, s’avaluaran les accions mitjançant presa de fotos posteriors a l’actuació, mostrejos de fauna i flora i adquisició de competències per part d’alumnes i professors.

Tot això, es farà utilitzant una metodologia de treball basada en la innovació per a donar una solució verda a una àrea d’impacte visual utilitzant un cas real que combinarà planificació, execució i avaluació, amb una única meta: la de reverdir un polígon industrial i compatibilitzar aquests espais com a corredors de biodiversitat. «La idea és que hi haja un anell que envolte tot el polígon industrial i reduïsca el seu impacte ambiental.

Aquest model volem exportar-lo a qualsevol nucli productiu. És una manera d’implicar les empreses en la reducció de la petjada de carboni. A més, aquest programa s’integra dins del KA3 Urban Greening que la EFA La Malvesía està desenvolupant a nivell europeu al costat d’altres entitats», sentència Argente.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.