La Fe implanta un programa d’alta precoç en pacients quirúrgics

L’Hospital La Fe implanta un programa d’alta precoç en pacients quirúrgics amb monitoratge remota contínua en domicili

Aquest programa pilot permet reduir el temps d’hospitalització a 48 hores per als procediments seleccionats

Representants del Ministeri de Sanitat de Singapur visiten el centre per a exportar aquest model d’alta precoç i monitoratge remot

La Unitat de Medicina Peroperatòria del servei d’Anestesiologia i Reanimació, juntament amb la Unitat d’Hospitalització Domiciliària (UHD). I en col·laboració amb la Unitat de Coloproctologia del servei de Cirurgia General i la Subdirecció de Sistemes. Ha posat en marxa un programa pilot d’alta precoç en pacients quirúrgics amb monitoratge remot continu en domicili.

En el programa de vigilància postquirúrgica remota (VIP) s’inclouen pacients que s’han sotmés a una intervenció d’anastomosi intestinal. Que requereixen d’una vigilància postquirúrgica de fins a quatre dies.

Amb aquest nou model, la Unitat de Medicina Peroperatòria inicia el monitoratge durant les primeres 24 hores a través d’una polsera de monitoratge. I un pegat que permet registrar de manera contínua freqüència cardíaca. Freqüència respiratòria, saturació arterial d’oxigen i temperatura entre altres paràmetres durant l’ingrés hospitalari.

Unitat d’Hospitalització Domiciliària (UHD)

Una vegada el pacient es familiaritza amb el dispositiu. Si el curs postoperatori no presenta incidències. Són derivats al seu domicili amb el mateix monitoratge i seguits per professionals de la Unitat d’Hospitalització Domiciliària (UHD) de manera telefònica i presencial fins a l’alta del programa.

Gràcies al programa de vigilància postquirúrgica remota (VIP) que es va posar en marxa al novembre de 2022 s’ha aconseguit reduir a 48 hores l’estada a l’hospital d’aquesta tipologia de pacients. Óscar Díaz-Cambronero coordinador de la Unitat de Medicina Peroperatòria. Destaca “la importància d’aquest model ja que en el context sanitari actual és fonamental disposar de programes de cures. Que mantenint la seguretat del pacient permeten un alta precoç. Afavorint la implicació del pacient en les seues cures i la seua reincorporació a les activitats de la vida diària.”

Així mateix, ressalta que la possibilitat de monitoratge remot en domicili i integració amb la història clínica electrònica. “Ens permet una detecció precoç de qualsevol complicació incrementant la seguretat del pacient en domicili. I treballem perquè en un futur aquest monitoratge continu ens atorgue capacitat per a predir amb antelació les mateixes”.

Àrea d’Atenció Domiciliària

Per part seua, el director de l’Àrea d’Atenció Domiciliària i Telemedicina, Bernardo Valdivieso, ha destacat que els i les pacients en el seu domicili “sempre presenten una evolució més ràpida que en una sala d’hospitalització, afavorint la reincorporació precoç a les seues activitats diàries”.

“La possibilitat de monitoratge remot continu amb un dispositiu senzill ha introduït la capacitat d’avaluar d’una manera sensible el grau de recuperació i la potencial aparició de complicacions de manera precoç”, ha afegit Valdivieso.

Visita de representants Ministeri de Sanitat de Singapur

Representants del Ministeri de Sanitat de Singapur, Grup de Transformació Tecnològica en Salut MOHT (MOH Office for Healthcare Transformation) i responsables clínics de la Universitat Nacional de Sistemes de Salut de Singapur han visitat l’Hospital Universitari i Politécnic la Fe, per a conéixer la implantació d’aquest projecte pioner a nivell internacional.

La visita de representants del grup de transformació Tecnològica en Salut pretén generar la col·laboració futura i compartir diferents programes de gestió de processos assistencials.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.