La Fe incorpora en les colonoscòpies dispositius d’intel·ligència artificial

La Fe incorpora en les colonoscòpies dispositius d’intel·ligència artificial per a optimitzar la precisió a l’hora de detectar lesions

Els equipaments identifiquen i marquen de manera automàtica i en temps real pòlips colorectals de qualsevol grandària i forma

La unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha incorporat la intel·ligència artificial. Per a optimitzar la detecció precoç de càncer colorectal i altres lesions en el còlon.

L’equip que lidera Vicente Pons Beltrán porta un any treballant amb mòduls d’endoscòpia intel·ligent que han incrementat la precisió en la detecció de possibles lesions. Diversos estudis sobre aquesta tecnologia mostren que l’augment de la detecció de lesions pot ser de fins al 40% en el cas de endoscopistas menys experts.

Durant les colonoscòpies, aquests equipaments d’intel·ligència artificial donen suport al gastroenteròleg/a, amb independència de l’experiència que aquest acumule, perquè detecten de manera automàtica i en temps real pòlips colorectals de qualsevol grandària i forma. A més, un dels sistemes pot ajudar a predir de quin tipus de lesió es tracta.

“Serveixen, com un segon observador, com un sistema de confirmació diagnòstica per als i les professionals més experimentats, la qual cosa és reconfortant. D’altra banda, són un mecanisme de suport per a endoscopistas amb menys hores d’entrenament”, ha explicat el cap de secció de la Unitat d’Endoscòpia Digestiva de La Fe.

Més de 100 colonoscòpies

Durant el primer any, el sistema d’intel·ligència artificial enfocat a la caracterització s’ha usat en més de 100 colonoscòpies, amb un balanç positiu ja que ha permés augmentar la seguretat diagnòstica especialment en lesions molt xicotetes.

Ara bé, Vicente Pons ha afegit que és important “continuar ampliant les bases d’imatges que s’empren per a entrenar als dispositius i, d’aquesta manera, perfeccionar al màxim el reconeixement de lesions, especialment les de menor grandària, i la seua classificació”.

En aquest sentit, els equipaments incorporats en La Fe empren algorismes d’aprenentatge autònom que les pròpies companyies que els han desenvolupats s’encarreguen d’entrenar. Aqueixa millora contínua permet afinar cada vegada més a l’hora d’alertar al endoscopista en temps real quan es visualitza en pantalla una sospita de lesió de còlon.

“La intel·ligència artificial és una eina clau en la transformació del sector salut, per això, en La Fe apostem per ella tant en investigació com en la pràctica clínica. Bé empleada, beneficia no sols als i les professionals sanitaris i pacients, sinó també al propi sistema sanitari perquè contribueix en l’optimització de processos i recursos”, segons el gerent del departament de salut València La Fe, José Luis Poveda.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.