La Fe incorpora la intel·ligència artificial en l’elaboració de medicaments citostàtics

El Servei de Farmàcia de l’Hospital La Fe és pioner a posar en marxa aquest dispositiu a Espanya

El dispositiu augmenta la seguretat en el procés d’elaboració de medicaments citostàtics

El Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha incorporat el reconeixement per imatge basat en intel·ligència artificial en el circuit d’elaboració de mescles oncohematológicas. És la primera vegada que s’incorpora la intel·ligència artificial, per reconeixement visual, en l’elaboració de medicaments.

“Hem finalitzat la integració d’un dispositiu de reconeixement visual intel·ligent en el procés de preparació de medicaments citostàtics, concretament a l’interior de la cabina de bioseguretat, permetent realitzar un control qualitatiu i quantitatiu sobre l’elaboració, combinant tots dos controls en una sola tecnologia”, explica José Luis Poveda, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital La Fe. “Això suposa una millora de la qualitat del procés augmentant la seguretat per als nostres pacients”, afig.

L’elaboració de les mescles oncohematológicas es duu a terme de forma centralitzada en el Servei de Farmàcia, tal com recomanen les agències de qualitat i seguretat del medicament. Els fàrmacs oncohematológicos són medicaments d’alt risc pel seu estret marge terapèutic i major probabilitat de causar danys amb xicotetes variacions en el procés d’elaboració.

“La qualitat i seguretat d’aquestes preparacions són fonamentals per a garantir l’eficàcia del tractament i limitar el risc de toxicitat. S’ha posat en marxa ja aquest dispositiu de reconeixement visual en la preparació de tractaments de pacients reals després un període de prova i simulacions”, assenyala Inmaculada Beltrán, farmacèutica encarregada de la implantació del dispositiu en del Servei de Farmàcia de l’Hospital La Fe.

Aquest sistema, basat en reconeixement visual mitjançant intel·ligència artificial, combina la identificació dels components i la validació de la preparació mitjançant un control qualitatiu i quantitatiu. El dispositiu assisteix en l’elaboració manual a temps real, de manera que davant una desviació de la prescripció en l’elaboració (selecció del component inadequat o dosatge incorrecte) emet una alerta i permet esmenar l’error abans de mesclar els components.

El control qualitatiu permet discriminar els components de l’elaboració (medicament, dispositiu d’administració i solvents) i el pacient (etiqueta) mitjançant lectura de codi de barres o datamatrix, o bé per reconeixement de l’etiqueta. La cambra de l’interior de la cabina capta la imatge o codi de barres dels components i els identifica.

El sistema reconeix el volum de reconstitució i el de dosatge en mostrar a la cambra el volum carregat en funció del tipus de xeringa, exercint així un control qualitatiu. La càmera externa grava el procediment d’elaboració de cada mescla a l’interior de la cabina, recollint les accions d’elaboració des de l’inici a la fi de la preparació de la mescla, podent-se consultar per a la seua posterior validació tècnica remota.

La implantació d’aquest dispositiu comporta un canvi en el circuit d’elaboració, en la pròpia elaboració de mescles i en la revisió posterior. Aquesta incorporació suposa una millora en el circuit d’elaboració que augmentarà la seguretat per a pacients i professionals.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.