El Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha marcat un nou fita en la cirurgia cardíaca espanyola en realitzar amb èxit el tancament d’una comunicació interauricular (CIA) mitjançant una intervenció totalment endoscòpica, sense necessitat d’obrir l’estèrnum ni utilitzar sistemes robòtics.
Es tracta d’una de les primeres vegades que aquesta tècnica es du a terme a Espanya de manera tan mínimament invasiva.

La pacient ha sigut operada a través de quatre incisions d’1 centímetre situades al coll i al pit, per on s’han introduït un endoscopi 3D i els instruments necessaris per a corregir el defecte cardíac.
“Aquest avanç marca un abans i un després en la cirurgia cardíaca a la Comunitat Valenciana i situa a La Fe a l’avantguarda de les tècniques mínimament invasives”, ha afirmat José Luis Poveda, gerent de l’Agrupació Sanitària Interdepartamental València Sud i de La Fe.
Un procediment pioner sense minitoracotomia ni robots
Fins ara, el tancament quirúrgic de la CIA requeria una minitoracotomia (incisió de 3 a 5 cm) per a introduir l’instrumental. Amb aquest nou abordatge, l’equip liderat pel cirurgià Tomás Heredia-Cambra ha eliminat completament la necessitat d’obrir el tòrax, reduint de manera notable les molèsties postoperatòries, el sagnat, el risc d’infeccions i les cicatrius visibles.
Aquesta tècnica s’ha aplicat amb èxit a una pacient que, segons fonts hospitalàries, ha pogut tornar a casa en pocs dies i s’ha mostrat “molt agraïda amb l’equip mèdic”.
Una patologia cardíaca que pot passar desapercebuda
La comunicació interauricular (CIA) és un defecte congènit del cor que provoca una obertura anòmala entre les aurícules, permetent el pas indegut de sang d’esquerra a dreta. En molts casos, no dona símptomes fins a dècades després, quan pot causar fatiga, dificultat respiratòria, palpitacions o dolor toràcic.
En les formes més greus, si no es tracta a temps, pot derivar en una malaltia cardiopulmonar irreversible, que només es podria abordar amb un trasplantament.
Una unitat de referència nacional
La Fe compta amb una Unitat de Referència del Sistema Nacional de Salut (CSUR) en Cardiopaties Congènites en Adults, dirigida per Joaquín Rueda, on es tracta la CIA i altres anomalies de forma multidisciplinària i mínimament invasiva. Aquesta unitat ofereix atenció a pacients derivats de tot l’Estat amb els màxims estàndards de qualitat i sota control per auditories externes.
En aquesta intervenció han col·laborat especialistes en Cirurgia Cardiovascular, Anestesiologia i Reanimació, Perfusió, Circulació Extracorpòria i Infermeria quirúrgica, mostrant una vegada més el valor del treball conjunt per a la innovació mèdica.