La Passejà de Sant Onofre de Quart de Poblet compleix 301 anys amb l’Orquestra Montecarlo, el Mercat tradicional, concursos i conferències

La coneguda Orquestra Montecarlo actuarà el dissabte 8 al costat de l’estació de metro de Quart de Poblet

El mercat de San Onofre inclou un taller per a aprendre a elaborar les tradicionals pilotes

La Passejà de San Onofre complirà el diumenge 301 anys d’història. Poques tradicions poden presumir de comptar amb més de tres segles.

Com cada any, els Amics de la Passejà es reunierán en la seua seu amb La Colla de Tabals i Dolçaines Va de Bo on repartierán la pólvora. Es posaran la brusa característica i partieán cap a l’ermita on els esperarà el Sant, la Banda de Música l’Amistat i la resta de quarteros i quarteras.

Declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic fa ara un any. La Passejà recorrerà els carrers del municipi i en arribar a la rotonda de l’Aigua, es realitzaran la Roda de Foc infantil i la Roda de Foc de Amics de la Passejà.

A més, en aquesta confluència entre els carrers Trafalgar i Joanot Martorell, la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes oferirà un gran espectacle pirotècnic. La Roda de Foc es repetirà també en arribar a les portes de l’Ajuntament i un gran castell de focs artificials es dispararà en el pàrquing del carrer Azorín. La Passejà finalitzarà el seu recorregut en la Plaça de l’Església on Els Amics convidaran al poble a orxata i rosquilletas.

L’endemà, dilluns 10 de juny, la imatge de Sant Onofre, popularment dita “La Coveta”, realitzarà el camí invers. A les 11.00 hores, serà traslladada des de la Parròquia de la Puríssima Concepció, on ha passat la nit, fins a l’Ermita que porta el seu nom. Allí s’oficiarà una missa en el seu honor a les 11.30 hores. En finalitzar l’homilia, es dispararà una mascletà.

El 10 de juny serà també una jornada molt especial, ja que se celebrarà el Mercat de San Onofre, que enguany compta amb unsa activitats molt especials. Obert d’11.00 a 22.00 hores es realitzarà un taller per a aprendre a elaborar les pilotes de tota la vida amb un cordill que es venien en el tradicional mercat artesanal. Aquest taller es farà en dos torns, a les 18.00 hores i a les 20.00 hores, a l’altura de Correus. Així mateix, hi haurà animació teatral a càrrec de l’Esglai Teatre a partir de les sis de la vesprada.

Per part seua, l’Agrupació Musical l’Amistat oferirà un concert extraordinari eixa mateixa jornada, a les 19.30 hores, al parc de San Onofre. La processó des de l’ermita fins a la parròquia de la Puríssima Concepció posarà el punt i final al dia de San Onofre.

Altres actes


Un dels grans actes serà l’actuació de la popular Orquestra Montecarlo, qui calfarà motors cara als dies grans el dissabte, a les 23.00 hores, a l’esplanada al costat de la Biblioteca Municipal Enric Valor.

D’altra banda, la programació inclou altres propostes com la conferència “Sorolla. La vivor de la pintura”, que oferirà José Galindo Gálvez, degà de la Facultat de Belles arts Sant Carles de la UPV, el dijous 6, a les 19.00 hores, en la sala d’actes de l’Ajuntament.

L’auditori Vaig moldre de Vila acollirà el divendres, a les 9.45 hores, el lliurament de premis del XXII Concurs pictòric i literari escolar Quart 2024 amb el tema Sant Onofre i la Passejà, en un acte amenitzat per Nuria Nácher.

I per a conéixer el passat del municipi d’una manera diferent, s’ha organitzat la ruta nocturna “A Quart cauen de quatre en quatre”, a càrrec de Cento Sancho. El passeig arrancarà des de la seu de Amics de la Passejà, en la plaça de l’Església, i recorrerà els racons més tenebrosos de la localitat.

La tradició arranca en 1723, quan San Onofre, patró de Quart de Poblet, va escoltar les súpliques del seu poble i va acabar amb la sequera la nit del 9 de juny d’eixe any. Els cultius es van salvar i, de manera espontània, els veïns i veïnes van pujar a l’Ermita i van passejar al sant acompanyant-lo de foc, música i alegria.

Des de llavors, i de manera ininterrompuda, s’ha mantingut visca la llegenda i aquell passeig es va convertir en La Passejà. Una festa singular de la Comunitat Valenciana que rep gran quantitat de visitants, tant veïns que ja no viuen en la localitat i que tornen eixe dia per a reunir-se amb familiars i amics, com a ciutadans d’altres localitats que arriben atrets per aquesta manifestació cultural.

Fins i tot en els moments més complicats la Passejà s’ha mantingut viva. En 2020, l’any en què va irrompre la covid, es va recórrer a una Passejà Virtual que es va difondre per la Xarxa, mentre que en 2021, l’Associació Amics de la Passejà i representants municipals van realitzar una roda de foc a les portes de l’ermita de San Onofre per a mantindre viva la tradició. Així mateix, l’Ajuntament va restaurar el camina i la imatge de San Onofre que daten de 1941 i són una rèplica dels originals del segle XVII, destruït durant la Guerra Civil.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.