La prescripció d’antibiòtics en els centres de la Comunitat Valenciana se redueix aquest 2020

L’ús racional d’aquest medicament evita el desenvolupament de bactèries resistents

El consum d’antibiòtics en els centres d’Atenció Primària suposa el 90% del consum total d’antibiòtics en la Comunitat Valenciana. Però en el que va de 2020, les dosis dispensades amb recepta oficial en centres de salut valencians s’han reduït respecte de l’any anterior en tots els departaments.

No obstant això, ha augmentat el seu consum als hospitals des del mes de març, coincidint amb l’inici de la pandèmia per la Covid-19 per les necessitats assistencials dels pacients hospitalitzats.

I és que el coronavirus és una infecció vírica que no es tracta amb antibiòtics, però si que es cert que hi ha pacients amb possibilitat d’infecció bacteriana secundària en els quals sí que ha de considerar-se la prescripció antibiòtica. En aquest escenari, cobra especial importància l’ús racional dels antibiòtics per a evitar el desenvolupament de bacteris resistents i millorar l’eficàcia de futurs tractaments.

Hi ha molts factors que afavoreixen la resistència als antibiòtics, i el seu ús indiscriminat és un dels principals. Aquest consum inapropiat comporta conseqüències molt greus, perquè incrementa la mortalitat de processos infecciosos. I és que les infeccions causades per microorganismes multiresistents, poden desembocar en una prolongació de la malaltia i fins i tot poden comportar la mort del pacient.

Per a evitar que les infeccions per bacteris siguen clínicament incontrolables, existeix una estratègia nacional plasmada en el PRAN, Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics. El PRAN implica professionals sanitaris en les àrees de salut humana i veterinària, i a la població general.

El paper de la ciutadania en aquest àmbit és el de seguir les indicacions dels professionals sanitaris sobre quan i com prendre els antibiòtics; completar el tractament prescrit i, si sobren antibiòtics, no guardar-los ni compartir-los, sinó reciclar-los en les bústies habilitades per a això en les farmàcies conegudes com punts Sigre.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.