La Reial Senyera s’acosta al poble valencià

La ciutadania pot aproximar-se a esta senya d’identitat al Saló de Cristall

L’alcaldessa és la portadora de la Reial Senyera, que torna a entrar en la Catedral per a la celebració del Te Deum

La processó cívica enguany canvia el seu recorregut habitual per les obres de canalització d’aigua al carrer Sant Vicent

L’Ajuntament de València celebra el dilluns 9 d’octubre, el dia gran de la Comunitat, Valenciana, amb diferents actes en els quals, com és tradició, cobra especial protagonisme la Reial Senyera, que demà, diumenge 8, romandrà exposada en el Saló de Cristall.

L’exposició “Nostra Senyera” estarà oberta al públic des de les 10 fins a les 21 hores, sent l’últim accés a les 20.30 hores. Durant eixe temps, la ciutadania podrà acostar-se a la bandera de la ciutat, l’única del món amb rang de reialesa, que no s’inclina davant res ni davant ningú i que, conseqüentment, el dilluns dia 9 serà baixada de forma vertical de l’Ajuntament per a presidir la processó cívica que enguany, com a novetat, canviarà el seu recorregut habitual per les obres de canalització d’aigua al carrer Sant Vicent (entre plaça Reina i plaça de l’Ajuntament) i, a més, tornarà a entrar en la Catedral para celebrar el Te Deum.

Pel que respecta al programa d’actes que es desenvoluparan demà, vespra del 9 d’Octubre, cal destacar que el Palau de la Música serà l’escenari d’un concert que la Banda Municipal interpretarà amb motiu de la festivitat de la Comunitat Valenciana. A les 11.30, a la Sala Iturbi.

Al mig dia, a les 12.00 hores, la Federació Valenciana de Moros i Cristians organitzarà el “Alardo d’arcabusseria (formació de tropes) amb desfilada per la plaça del Mercat, l’avinguda de María Cristina i la plaça de l’Ajuntament.

De vesprada, a les 19.00 hores, en la plaça de l’Ajuntament, es durà a terme la mostra de Balls, Músiques i Cançons Valencianes, amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana. I al seu terme, al voltant de les 21 hores, començarà una “dansà popular”

Paral·lelament, en el Saló de Cristall de la casa consistorial, a les 19.00, 19.30 i 20.00 hores, la Coral Polifònica Valentina interpretarà el “Cant a la Senyera”. Els actes del diumenge conclouran amb un castell de focs artificials, a càrrec de la pirotècnia Valenciana, en el passeig de l’Albereda.

La jornada del dia 9 començarà a les 11.30 hores, amb la recepció de la corporació, autoritats i persones convidades al festeig, que abrigallaran l’eixida de la Reial Senyera als carrers. A les 12.00 hores, la insigne ensenya baixarà de l’edifici consistorial pel balcó per a presidir la processó cívica.

Esta marxa ‘solemne i cerimoniosa’, que transcorrerà pel centre de la ciutat fins a l’estàtua del Rei Jaume I, començarà una vegada conclosa la interpretació que la Banda Municipal realitzarà de l’Himne de València, i estarà encapçalada per la Escola de Tabal iDolçaina Russafa-fa.

L’alcaldessa de València, María José Catalá, serà la portadora de la Reial Senyera que anirà acompanyada dels timbalers de la ciutat i recorrerà el carrer de les Barques, la de Poeta Querol i la de la Pau, des de la qual accedirà a la plaça de la Reina, on la històrica bandera farà la seua entrada en la Catedral, per la Porta dels Ferros, per a la celebració del Te Deum. Després de presidir este ofici religiós, tal com va aprovar l’actual equip de govern en la seua primera Junta de Govern Local, la Senyera eixirà de la seu metropolitana per la porta de la plaça de l’Arquebisbat per a accedir, de nou, a la plaça de la Reina, des d’on tornarà al carrer de la Pau per a arribar a la plaça Alfons el Magnànim, on es realitzarà una ofrena floral davant l’estàtua del Rei Jaume I, per a seguidament possessionar de nou pels carrers de Pintor Sorolla i Barques fins a la plaça de l’Ajuntament.

La Reial Senyera tornarà a l’Ajuntament, i Pirotècnia Martí dispararà una mascletà posarà punt final a este acte.

A la vesprada, a les 17.00 hores començarà la “XIX Entrada de moros i cristians” Ciutat de València”. Esta desfilada recorrerà els carrers de la Pau, Poeta Querol, i Barques, fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament i al carrer Marqués de Sotelo. Prèviament, a les 16.30 h, es farà la baixada de glòria, amb la participació d’un representant de cadascuna de les esquadres, que desfilaran en sentit invers al recorregut.

Entre els actes celebrats històricament per a commemorar l’aniversari de l’entrada a València del Rei Jaume I, ja s’han realitzat el solemne acte de lliurament d’honors i distincions i el concert interpretat per l’Orquestra de València en homenatge al mestre Serrano, durant l’obertura del Palau de la Música després de quatre anys d’obres.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.