LA UNIÓ considera que les reduccions fiscals aprovades són insuficients davant l’any climatològic més greu dels últims temps

La Unió Llauradora i Ramadera ha manifestat que les reduccions fiscals aprovades pel Ministeri d’Hisenda per als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana, publicades avui al BOE, no són suficients per pal·liar els greus efectes del pitjor any climatològic dels últims temps, marcat per la sequera i les conseqüències de la dana.

A més, han qualificat aquestes reduccions com a incoherents i han criticat els greuges comparatius entre productors segons la seua ubicació i tipus de cultiu.

LA UNIÓ exigeix una rectificació d’aquesta Ordre per part del Ministeri d’Hisenda, perquè consideren que no reflecteix la realitat fiscal agrària valenciana de l’any 2024. La disparitat en les reduccions entre els diferents cultius i localitats és evident, malgrat les reunions prèvies entre la Conselleria d’Agricultura i les organitzacions agràries per consensuar les mesures.

En el context de la sequera i les afectacions greus que ha patit el sector agrícola i ramader, LA UNIÓ considera que el Ministeri d’Hisenda no ha tingut en compte les peticions consensuades per a una major reducció fiscal que abastés un nombre més ampli de cultius i ramaderies afectades.

Els llauradors i ramaders que tributen mitjançant el sistema de mòduls podran aplicar una reducció del 5% en el rendiment net de la seua declaració de la renda. A més, ja es va publicar al desembre una sèrie de avantatges fiscals per als afectats per la dana, com una reducció del 25% en la tributació per mòduls i en les quotes de l’IVA en el règim simplificat.

A nivell sectorial, la reducció de mòduls per a cultius com l’apicultura, lleguminoses, olivera, cereals (com avena, ordi i blat), caqui, garrofa, ametla, i raïm (tant amb DO com sense DO) és un dels aspectes més destacats d’aquesta reducció fiscal.

LA UNIÓ lamenta l’absència d’una reducció generalitzada per a cítrics o cireres, i considera que altres cultius com el nispro haurien d’estar subjectes a un mòdul fiscal permanent al 0,20. A nivell ramader, la ramaderia extensiva ha quedat sense reduccions fiscals, malgrat les greus afectacions que ha patit per la falta d’aigua i pastures. Només es preveuen reduccions per a l’oví i caprí de carn (0,09) i per llet (0,18). També es lamenta que no hi hagi cap rebaixa per al boví de cria i de carn, malgrat els problemes causats per la sequera i la falta d’aigua.

En relació amb les províncies, es destaca que:

  • A Alacant, es redueixen els mòduls per al raïm per a vi amb DO al 0,16 i sense DO al 0,13.
  • A Castelló, hi ha disminucions fiscals per a l’ametla, cereals (com avena, ordi i blat), i oleaginoses (com gira-sol).
  • A València, no hi ha reduccions generalitzades, sinó que les modificacions fiscals són específiques per a cada terme municipal.

LA UNIÓ fa una crida al Ministeri perquè revisi aquestes decisions i es prenguin mesures que reflectisquen millor la realitat del sector agrícola i ramader afectat per condicions climàtiques extremes.