LA UNIÓ de Llauradors assenyala que estem a les portes de la quarta campanya consecutiva de cítrics amb una collita per davall de la mitjana

Veu fonamental que es realitzen campanyes de promoció dels nostres cítrics davant la reculada del consum i les exportacions

LA UNIÓ de Llauradors preveu un aforament de collita de cítrics de nou baix i lleugerament superior als 3 milions de tones, la qual cosa seria ja la quarta campanya consecutiva per davall de la mitjana de les últimes.

Les dades de LA UNIÓ revelen un descens productiu tant en taronges com en mandarines, encara que en aquestes últimes seria molt lleuger en part pel gran creixement que es donarà en la Clemenules, varietat estrela a la província de Castelló, on després d’una acusada caiguda productiva del 38% en la passada campanya per a aquesta s’espera un xicotet increment del 10%.

Aquest minvament de la capacitat productora es deu a diversos factors com el canvi climàtic amb la concatenació de diverses inclemències meteorològiques a la fi de l’hivern i primavera d’enguany, el baix aprofitament comercial a causa de les plagues, al fet que una part important de la superfície siguen arbres vells amb menor rendiment i finalment també a l’abandó creixent de camps de cultiu per la baixa rendibilitat dels últims anys. Totes aquestes circumstàncies i l’increment desmesurat dels costos de producció (electricitat, fertilitzants, gasoil, mà d’obra, tractaments contra plagues, etc.,) provoquen una descapitalització progressiva dels llauradors durant els últims exercicis citrícoles.

Els països de l’hemisferi nord també es preveu que tinguen com nosaltres una menor producció, circumstància que hauria d’influir en què el mercat no s’afone en estar molt regulat, sempre que el consum i la demanda siguen normals. En aquest sentit, LA UNIÓ exigeix responsabilitat als operadors comercials i a la gran distribució a l’hora d’oferir un preu just perquè el subministrament estarà molt ajustat per la collita tan baixa.

L’organització agrària veu fonamental que es realitzen campanyes de promoció dels nostres cítrics davant la reculada del consum i les exportacions durant els últims anys. Per això ha sol·licitat ja en reiterades ocasions al Ministeri d’Agricultura que efectue campanyes de promoció, tant en l’àmbit de la Unió Europea com en països tercers, a fi de canviar la tendència actual. Mentrestant, la Generalitat Valenciana deuria també impulsar i secundar únicament campanyes de promoció per als cítrics valencians i evitar la temptació de publicitar amb diners públics valencians cítrics d’altres zones.

La interprofessional Intercitrus segueix sense donar mostres d’estar preparada per a afrontar aquesta promoció i per això el Govern d’Espanya ha de fer un pas avant i realitzar-les com una de les solucions per a tindre un sector fort i rendible. “Demanem al Ministeri d’Agricultura que active de manera eficaç Intercitrus o li retire l’acreditació per no complir amb les seues funcions bàsiques, ja que des que en 2018 va començar a ressuscitar se’l coneix més per les seues desavinences entre les diferents comunitats autònomes, pels seus embolics interns i vetos que provoquen no avançar, donant una imatge d’incapacitat permanent amb difícil solució i que fa que arrossegament el seu cadàver campanya rere campanya”, indica Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.

LA UNIÓ es mantindrà vigilant així mateix aquesta campanya perquè es complisca el tractament de fred en les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica i resta de països tercers i treballarà perquè el mateix s’estenga també a les mandarines com ja es va establir per a les taronges.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.