LA UNIÓ demana al Ministeri d’Agricultura que incloga alguns riscos climatològics dins de la cobertura actual de les assegurances agràries

02 de març de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors ha demanat al Ministeri d’Agricultura, a través de la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries de la Comunitat Valenciana, que incloga i done cobertura a una sèrie d’efectes climatològics que estan afectant a les explotacions agrícoles en els últims anys i per a les quals les assegurances agropecuàries no donen solució en l’actualitat.

LA UNIÓ considera que en els últims anys, sobretot des de 2014 i amb especial incidència l’any passat i enguany, s’estan produint danys a causa de diferents efectes climatològics, que estan provocant variacions des del punt de vista agronòmic en els cultius, i que les assegurances agràries, o bé per ser riscos expressament exclosos, o per no trobar-se dins del període de garanties, no han pogut donar solució.

Per a això aquesta organització ha sol·licitat a la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries de la Comunitat Valenciana la realització d’un estudi sobre la inclusió en l’actual Sistema d’Assegurances Agràries Combinats de la possible alteració del règim habitual de variables climàtiques com ara temperatura, hores de fred, humitat, punt de rosada, vent (direcció, temperatura, velocitat), entre unes altres i que ja des de la campanya 2014-2015 fins avui poden haver estat produint danys en qualitat i quantitat en les collites, al no estar en molts casos contemplada actualment la cobertura.

LA UNIÓ destaca que en el que portem d’any ja es detecten aquestes conseqüències que agreugen la situació dels diferents sectors. És el cas de l’avanç dels estats fenològics en els diferents cultius que s’estan avançant entre una setmana i quinze dies i pot comportar gelades tardanes en els mesos de març o abril.

Per exemple, un avançament en la floració dels cítrics podria patir gelades a la primavera no cobertes per l’actual sistema. La falta d’hores fred es pot convertir així mateix en un factor limitant en certes varietats de fruiters. També la falta de pluges, en cultius com el caqui i els cítrics, en els quals la seua qualitat està influïda entre altres factors de la pluja directa sobre la fruita a partir del quallat, ens fa preveure problemes per a futures campanyes.

Aquesta situació climatològica adversa que vivim provocarà un canvi en la gestió dels cultius i les assegurances han d’adaptar-se segons el parer de LA UNIÓ de manera ràpida a aquests canvis, per a evitar la percepció que l’assegurança resulta cara i molt limitada quant a cobertures.

Entre els casos ja concrets que ha demanat incloure LA UNIÓ es troba la falta d’hores fred en els fruiters que està exclosa de les garanties de l’assegurança. Les varietats de fruita d’estiu en regadiu van patir per exemple fa dos anys una disminució considerable del calibre, que va provocar una depreciació del valor comercial.

Aquesta falta de calibre, que no es devia a la falta de dotació d’aigua ja que es tracta de cultius en regadiu, solament pot deure’s a alteració de variables climàtiques (falta d’hores fred i de rosades, temperatures anormals, vents de ponent en èpoques de l’any inusuals), que incideixen en el correcte desenvolupament vegetatiu dels cultius.

També ha reclamat LA UNIÓ que es contemple la clareta en els cítrics, actualment també exclosa de l’assegurança. Una important producció de taronges i també d’algunes varietats de mandarina com la Ortanique van patir fa poc un inusual problema de badat i clareta. Una altra de les peticions de LA UNIÓ es concreta en les altes temperatures anormals registrades al maig del passat any, acompanyades de vent de ponent, que van provocar una caiguda excessiva i anormal de fruits cítrics sobretot en el grup de varietats primerenques de cítrics tals com Satsuma, Loretina i fins i tot Clemenules, minvant la producció.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.