LA UNIÓ denuncia la segona detecció de maduixes del Marroc amb hepatitis A en només nou dies

La Unió Llauradora i Ramadera informa que s’ha detectat un nou enviament de maduixes procedents del Marroc amb hepatitis A

En el que suposa el segon consecutiu en només nou dies, per la qual cosa l’organització demana que es garantisca la seguretat sanitària

El RASFF, sistema d’alerta ràpida per al control d’aliments i pinsos a la Unió Europea, va publicar divendres passat 15 de març una nova alerta davant la presència d’Hepatitis A en maduixes del Marroc. La notificació emesa qualifica la presència d’aquest virus com a risc seriós i potencialment greu. Aquest nou rebuig en frontera se suma al ja detectat el passat 9 de març amb les mateixes característiques.

LA UNIÓ assenyala que no es pot posar en risc la salut dels consumidors europeus i per això ha d’informar-se a la ciutadania sobre els controls que s’efectuen als productes importats de tercers països i en aquest cas a les maduixes que procedeixen del Marroc.

“Molt ens temem que únicament es realitzen controls i inspeccions aleatòries i per tant descobrir una malaltia o una plaga és com una loteria”, assegura Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.

Després de la primera detecció, el Ministeri d’Agricultura, Pesca Marítima, Desenvolupament Rural, Aigua i Boscos del Marroc va rebutjar “els rumors i les informacions falses” respecte de la presència del virus de l’hepatitis A en les maduixes marroquines, assenyalant que aquestes busquen tacar la reputació dels productes agrícoles del país.

El Ministeri va explicar que, després de rebre la notificació sanitària relativa a un lot de maduixes exportades des del Marroc, l’Oficina Nacional de Seguretat Alimentària (ONSSA) va obrir una investigació i va identificar el camp i la unitat d’embalatge en qüestió, a més de rastrejar l’enviament, realitzant totes les anàlisis necessàries amb la finalitat d’avaluar la seua qualitat i determinar qualsevol possible risc per a la salut.

No obstant això, a aquest primer cas ja s’ha sumat una nova detecció amb hepatitis A i risc greu per a l’autoritat d’alertes europees, per la qual cosa ja no es tracta d’una situació aïllada i puntual.

Una de les principals reivindicacions del conjunt de protestes de LA UNIÓ al llarg de les últimes setmanes és precisament el de les importacions procedents de tercers països i el tracte desigual de les condicions de producció dels productes espanyols i europeus respecte als que venen d’altres països de fora de la Unió Europea, tant pel que fa a la seguretat alimentària com en les condicions laborals i socials amb les quals es produeixen. Això de les maduixes és un clar exemple.

Peris demanda així més coherència en les polítiques de la UE i les que s’apliquen als productes importats i unes clàusules espill perquè hi haja igualtat en les condicions imposades als llauradors de la UE i als que produeixen fora del territori comunitari. “No demanem millor tracte, sinó simplement igualtat. La UE ha de prendre’s més de debò tot el relacionat amb la salut dels consumidors i establir més controls i demanar reciprocitat per al compliment de les normes europees”, indica.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.