LA UNIÓ denuncia que el tractat comercial de la UE amb Sud-àfrica compleix ja sis anys i no hi ha informació sobre la seua necessària revisió

LA UNIÓ Llauradora denuncia que l’any passat es van complir ja cinc anys des de la signatura de l’acord de lliure comerç entre la UE i l’Àfrica meridional, entre els països del qual està Sud-àfrica, i no existeix cap informació sobre el seu procés de revisió com seria desitjable i necessari. L’article 116 de l’Acord especifica que totes dues parts podran revisar íntegrament l’Acord, com a més tard, cinc anys després de la seua entrada en vigor, que va ser a l’octubre de 2016.

El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, indica que “instem la Comissió Europea i a la resta d’institucions de la UE i, en el nostre cas, al Govern d’Espanya, al fet que impulsen la revisió d’aquest i s’analitze en profunditat la seua repercussió comercial, així com les conseqüències fitosanitàries que existeixen sobre el sector citrícola europeu. Ratificar o subscriure acords com el de Sud-àfrica és un greu error, perquè no existeixen estudis ni dels seus efectes comercials ni de les conseqüències econòmiques, socials i mediambientals de la possible entrada d’una plaga o malaltia, circumstància que ja estem pagant amb el Cotonet de Sud-àfrica”.

Segons les dades recaptades per LA UNIÓ, des que es va subscriure l’acord en 2016 hi ha hagut un total de 191 intercepcions de cítrics a la UE amb plagues procedents de Sud-àfrica. El creixement ha sigut progressiu, des de les 3 del primer any al rècord aconseguit l’any passat amb 54. La major part d’aquests rebutjos a més són de plagues molt nocives com la Falsa Arna o Thaumatotibia leucotreta o de la Mancha negra o càncer dels cítrics, la qual cosa motiva la petició de LA UNIÓ perquè s’eleven les exigències i els controls en origen.

A més, les intercepcions durant els mesos d’octubre i novembre han sigut 80, és a dir, el 42% del total. Aquesta dada és significativa ja que l’acord especifica que des del 15 d’octubre fins al 30 de novembre poden entrar taronges sud-africanes amb un aranzel que progressivament va baixant fins que desaparega definitivament en 2025. Les mesures acordades en el seu moment per a ampliar el període comercial de l’acord del 15 octubre al 30 de novembre han provocat per tant un increment del volum d’importacions i distorsions de mercat importants.

Per això des de UNIÓ s’aposta per restablir el marc anterior a l’acord perquè exporten taronges només fins al 15 d’octubre i establir una data límit en mandarines fins al 15 setembre, per a posteriorment tornar a un règim aranzelari que ordene el comerç en moments quan la producció europea de cítrics no és deficitària i a més amb l’agreujant que arriben amb una elevada petjada de carboni i amb greu risc d’entrada de plagues i malalties.

El sistema de producció més sostenible i segur com és el de la Unió Europea depèn de tindre una bona sanitat vegetal i, cada vegada més, fer-ho de manera biològica. A més, la producció valenciana i estatal està orientada al mercat en fresc i si entren noves plagues o malalties provocaria una situació insostenible per una caiguda important de fruita comercial destinada al mercat en fresc on Europa és el seu principal mercat.

Per totes aquestes circumstàncies i davant el perill que comporten, LA UNIÓ sol·licita a les autoritats comunitàries que actuen en conseqüència i verifiquen que s’està aplicant de manera correcta el reglament aprovat del tractament en fred per part de Sud-àfrica i que s’amplie a mandarines i aranges.

Carles Peris indica que “l’entrada d’una nova plaga o malaltia incrementaria els costos dels tractaments i posaria en dubte el compliment dels compromisos que comporta la política europea de la Granja a la taula. No es poden retirar ací matèries actives que ens deixen sense eines a les persones citricultores i al mateix temps deixar de protegir la sanitat vegetal de manera adequada”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.