LA UNIÓ denuncia que el veto rus agreuja la crisi de la fruita d’estiu amb baixos preus en origen per als productors valencians

Les grans cadenes de distribució fan i desfan al seu antull: el preu en destinació només ha baixat un 9% però en origen ho ha fet en un 60%

7 d’agost de 2015.- LA UNIÓ de Llauradors considera que la crisi de preus en la fruita d’estiu ha arribat a un punt límit en el qual resulta injustificada, incomprensible i cínica la inacció de la Comissió Europea al no activar les mesures extraordinàries contemplades per l’Organització Comuna de Mercats (OCM) de fruites i hortalisses. Tot això agreujat pel veto rus.

LA UNIÓ valora que el manteniment dels preus baixos en origen, en una situació de manca d’excedents, només s’explica per la presumpta situació d’abús de posició de domini que fa que els principals operadors de la gran distribució centreeuropea puguen, fàcilment, condicionar el mercat, per a així poder continuar mantenint els elevats marges de benefici que van aconseguir l’any passat a causa de l’enfonsament de preus des d’inicis de campanya. Tot açò agreujat sens dubte pel veto al mercat rus cap a on la passada campanya vam enviar des de la Comunitat Valenciana 22.000 tones de fruita amb un valor de 23 milions d’euros.

Aquesta campanya va començar amb uns preus en origen d’entre 35 i 40 cèntims d’euro per quilo per als calibres inferiors (calibre B) durant la setmana del 22 al 28 de juny, però a la setmana següent els preus ja van baixar 5 cèntims d’euro per quilo, i a la tercera setmana van tornar a caure fins als 25 cèntims d’euro per quilo. La setmana del 13 al 19 de juliol el preu ja havia arribat als 20 cèntims d’euro per quilo i havia fet tirar a la baixa els preus de calibres superiors uns 10 cèntims d’euro per quilo, situant-los a un preu d’entre els 30 i 40 cèntims d’euro per quilo.

El sector productor ve d’una nefasta campanya de bresquilla i nectarina en 2014 per solapaments de becs de producció, una gran distribució que sempre tira a la baixa i l’agreujant del veto rus, i va iniciar aquesta campanya amb més demanda que oferta, però que no s’ha traduït en uns preus equilibrats, sinó que es manté la situació de crisi greu de preus que provoca una pertorbació del mercat. La continuïtat de preus per sota dels costos de producció fa inviable l’activitat agrària de les empreses familiars agràries, és a dir, qüestiona la viabilitat de l’actual model productiu frutícola valencià

Davant aquesta situació LA UNIÓ demana a la Comissió que actue d’una vegada i es decidisca a prohibir la comercialització dels calibres i categories inferiors. També demana que s’alcen d’una vegada les normes de la competència sobre les organitzacions de productors perquè puguen arribar a pactes concrets per a equilibrar la balança de la capacitat de marcar el preu, que ara recau en l’única mà de la distribució, és a dir, en molt poques mans que s’acaben condicionant i creant situacions de col•lusió tàcita i abús de posició de domini que distorsionen el mercat. Aquestes dues mesures no tenen efecte sobre el pressupost de la Unió Europea, i no s’entén perquè la Comissió no les activa. Reclama així per al sector productor eines per a poder ser més forta en les negociacions comercials amb els distribuïdors.

En aquest sentit, LA UNIÓ que comparant els preus en origen i destinació de la campanya actual i la campanya 2012 de bresquilles i nectarines per exemple les dades mostren que en 2012, mentre el preu en destinació de les mateixes va rondar els 2,75 €/kg, el preu en origen se situava al voltant dels 50 cèntims d’euro per quilo. Enguany el preu en destinació no ha baixat dels 2,50 €/kg de mitjana però el preu en origen ha caigut fins als 20 cèntims d’euro per quilo. O el que és el mateix mentre que el preu en destinació només ha baixat un 9% el preu en origen ha caigut un 60%.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.