L’Alcúdia acull el 1r Aplec de la Federació Coordinadora de Muixerangues

Dèsset colles amb prop de mil muixeranguers actuaran el 28 d’octubre, en l’actuació més nombrosa de la historia

L’Alcúdia acull, el proper dissabte 28 d’octubre de vesprada, el 1r Aplec de laFederació Coordinadora de Muixerangues.

17 colles amb prop de mil muixeranguersi muixerangueres actuaran conjuntament a la plaça de Tirant lo Blanc. A partir de les cinc de la vesprada, en la que serà l’actuació muixeranguera més nombrosa de la història.

L’organització de l’Aplec compta amb el suport de l’Ajuntament de l’Alcúdia, l’InstitutValencià de Cultura, la colla local, la Muixeranga dels Negrets, que oficiarà d’amfitriona, i la Caixa Rural de l’Alcúdia. De fet, abans de l’actuació de les colles, es farà un reconeixement a Pepe Ros, el Tio Pepe. Personatge cabdal en la recuperació de la tradició dels Negrets. Així mateix el cartell de l’esdeveniment ha estat obra d’Adrià Pina, artista alcudienc.

A més de la colla local estaran presents a l’Alcúdia les muixerangues de Guadassuar, Vall d’Albaida, Xàtiva, Jove Muixeranga de València, Nova Muixeranga d’Algemesí, Alacant, la Safor, Castelló, Cullera, els Ports, de recent creació, Torrentina, el Campello, Vinaròs, Sueca i Barcelona. Totes aquestes colles formen part de la Federació de Muixerangues, tret de la dels Ports, que està en procés.

De la mateixa manera estarà present com a convidada especial la Mojiganga de Titaguas. Que només balla cada set anys amb motiu de las Fiestas Gordas de la seua localitat. Excepcionalment, la Mojiganga de Titaguas farà una representació fora del seu poble. Abans de l’actuació de les colles muixerangueres.

Les colles muixerangueres alçaran les seues figures en tres rondes i una ronda de comiat. L’àrea tècnica de la Federació de Muixerangues coordinarà aquesta actuació, d’enorme complexitat atès el nombre de colles. La coordinació de la part musical, a banda de les formacions que puguen acompanyar cada colla, anirà a càrrec de la Colla

Mosaic, amb músics formats al Conservatori José Iturbi.

Les activitats de l’Aplec començaran de matí a la Casa de Cultura de l’Alcúdia, a les 10.30 del matí, amb quatre conferències relacionades amb el món de la muixeranga. Andrés P. Felici parlarà de «Músiques, figures i rituals de la primitiva muixeranga d’Algemesí» i membres de l’actual Muixeranga d’Algemesí presentaran el llibre commemoratiu del seu 50è aniversari. Després d’una pausa hi haurà dos presentacions més, sobre la Mojiganga de Titaguas en las Fiestas Gordas y sobre l’elaboració d’un catàleg de figures per part de l’àrea tècnica de la Federació de Muixerangues.


Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.