L’alumnat d’un col·legi de Xirivella fa arribar el seu missatge de pau al Congrés dels Diputats

Més d’un centenar d’estudiants del CEIP Rei En Jaume, en el qual conviuen xiquets i xiquetes de més de trenta nacionalitats, demana als polítics que “s’esforcen per a aconseguir la pau, que usen el diàleg i ajuden altres països a aconseguir-lo”

El Congrés dels Diputats i la seua presidenta, Meritxell Batet, han fet pública aquesta setmana una carta en la qual l’alumnat del CEIP Rei En Jaume de Xirivella demana als polítics més diàleg i que ajuden a aconseguir la pau a Ucraïna. “És cert que potser som molt xicotets per a poder entendre els arguments polítics i econòmics dels quals parlen els experts, però hi ha alguna cosa que sí que entenem: la violència no soluciona mai res”, denuncien en el seu escrit els més de cent xiquets i xiquetes que han participat en aquest projecte.


Batet ha agraït el missatge i els ha donat l’enhorabona per aquesta iniciativa. “Des de les institucions hem d’assumir la responsabilitat de llegar a les i els joves de hui, els homes i dones de demà, una societat justa i un món en pau en el qual puguen construir una vida digna”, ha afegit la presidenta del Congrés.


En el centre confessen estar sorpresos “per la repercussió que ha tingut la carta, però no tant en si pel missatge de l’alumnat, perquè si per alguna cosa es caracteritza el Rei En Jaume és per l’educació en valors i el respecte entre persones de diverses cultures”, argumenta José Valenciano, director del centre. En el Rei En Jaume conviuen diàriament alumnes de més de trenta nacionalitats diferents.

A més, es dona la circumstància que entre ells hi ha alguns d’Ucraïna i de Rússia, fins i tot hi ha alumnes que tenen en la seua pròpia família ascendència dels dos països, i són un exemple de respecte i convivència.


Una iniciativa que també ha sigut aplaudida pel municipi de Xirivella. “La iniciativa sorgida del col·legi Rei En Jaume demostra el compromís social i els valors humans que s’imparteixen en els nostres centres docents. Els col·legis públics garanteixen l’accés universal de l’alumnat a una educació de qualitat, al marge de la capacitat econòmica de les seues famílies. El talent creix en cada casa i cal regar-lo diàriament en benefici de tota la societat”, afirma l’alcalde de Xirivella, Michel Montaner.


El missatge de pau va nàixer en classe de religió. “En començar les classes sempre dediquem uns minuts a parlar amb l’alumnat sobre les seues inquietuds i molts em preguntaven sobre la guerra a Ucraïna”, sosté Olga Ferrandis, professora de religió del CEIP Rei En Jaume. A partir d’ací, es va dissenyar una dinàmica en la qual van veure imatges de diversos conflictes per a parlar de la guerra en general i l’alumnat expressava les seues impressions i propostes. “Una d’aqueixes propostes va ser la que finalment duem a terme. Em deien: “si nosaltres som capaços de parlar i arribar a acords, per què ells no? Hem de dir-li-ho”, afig Olga Ferrandis.


Amb aqueixa idea van començar aquest projecte que ha involucrat al voltant d’un centenar d’alumnes entre primer i sisé de primària. “Van escriure frases i van fer dibuixos sobre el que volien que feren els polítics.

Una vegada fet, volíem que arribara el més amunt possible, a aquelles persones que poden fer alguna cosa sobre aquest tema. Ho enviem al Congrés, a Atenció al ciutadà, i la veritat és que no esperàvem que arribara a la presidenta del Congrés. Ha sigut una gran sorpresa”, confessa la professora, que també valora positivament una altra de les conseqüències que ha tingut aquesta iniciativa: “veure on ha arribat el seu missatge els ha fet veure del que són capaços de fer com a ciutadania i fins a on poden arribar. Els ha conscienciat de la seua responsabilitat com a ciutadans”, conclou la professora.

TEXT ÍNTEGRE DE LA CARTA ENVIADA Al CONGRÉS:
“Som els alumnes de Religió del CEIP Rei en Jaume de Xirivella. Som un col·le de barri i moltes de les nostres famílies són originàries d’altres països, per això ens afecten molt els successos internacionals.
Davant els tràgics esdeveniments que s’estan produint entre Ucraïna i Rússia no hem pogut romandre indiferents i, amb l’ajuda de nostra seño Olga, hem estat reflexionant sobre el que això significa per a la vida de milers de xiquets com nosaltres i per a les seues famílies.


És cert que potser som molt xicotets per a poder entendre els arguments polítics i econòmics dels quals parlen els experts, però hi ha alguna cosa que SÍ QUE entenem: la violència no soluciona MAI res.


I ens preguntem: si nosaltres, a la nostra edat i amb la nostra experiència, ja comprenem que els conflictes només se solucionen parlant com és possible que gent tan major i formada com vostés no ho hagen aprés?


Nosaltres intentem parlar per a solucionar els nostres problemes al pati o a l’aula, i si no l’aconseguim demanem ajuda per a fer-ho als nostres mestres. És tan impossible que ho facen els polítics?
I per això ens hem decidit a enviar-los els nostres missatges. En ells, cadascun amb les seues paraules, els demanem que s’esforcen per a aconseguir la PAU. Que usen el diàleg i ajuden altres països a aconseguir-lo.


Som els futurs votants, pot ser que els futurs governants, i ens agradaria que ens llegaren un món en pau, en el qual poder construir una vida digna per a tots.


Moltes gràcies per la seua atenció i esperem les seues accions.”

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.