L’Hospital d’Alzira forma a cirurgians de la Comunitat Valenciana en una tècnica altament especialitzada per a abordar les hèrnies inguinals

L’Hospital d’Alzira forma a cirurgians de la Comunitat Valenciana en una tècnica altament especialitzada per a abordar les hèrnies inguinals

Es tracta d’un procediment de cirurgia mínimament invasiva que utilitzen molt pocs centres a Espanya

  • L’Hospital d’Alzira compta amb una dilatada experiència en esta tècnica des de l’any 2020, amb més d’un centenar de pacients intervinguts
  • Els cirurgians de la Unitat de Paret Abdominal de l’Hospital de la Ribera estan àmpliament qualificats tant en tècniques convencionals com laparoscòpiques

L’Hospital Universitari de la Ribera està formant, esta setmana, a cirurgians de la Comunitat Valenciana en cirurgia laparoscòpica de l’hèrnia. En el primer curs que el centre hospitalari dedica a esta especialitat

Es tracta d’una formació teòrica i pràctica a càrrec de cirurgians de la Unitat de Paret Abdominal de l’Hospital d’Alzira i en la qual s’abordarà, específicament, l’aprenentatge de la tècnica TEP o tècnica totalment extraperitoneal. Un procediment altament especialitzat que utilitzen molt pocs centres a Espanya.

“La raó que el seu ús no estiga generalitzat es deu al fet que la tècnica TEP requereix d’una corba d’aprenentatge major que la tècnica clàssica oberta. Ja que és necessari tindre experiència prèvia en cirurgia laparoscòpica”. Ha assenyalat el Dr. David Iborra, coordinador de la Unitat de Paret Abdominal del centre alzireny.

En este sentit, cal destacar que l’Hospital de la Ribera compta amb una dilatada experiència en este procediment, que ha utilitzat en més d’un centenar de pacients, des que l’incorporara l’any 2020.

Mínimament invasiva i amb nombrosos avantatges

Mitjançant esta tècnica, el cirurgià realitza unes xicotetes incisions en el pacient a través de les quals reintrodueix l’hèrnia en la cavitat abdominal i col·loca una malla de material sintètic en la paret muscular. La qual cosa permet reforçar la zona per a evitar la tensió dels teixits. 

La intervenció es duu a terme sense entrar en contacte amb òrgans interns com l’intestí prim i el còlon. La qual cosa disminueix el risc que apareguen complicacions postoperatòries. 

“Els avantatges de la cirurgia laparoscòpica en estos casos són enormes. Ja que al menor nombre de complicacions, se suma l’absència de dolor crònic associat a la intervenció. Una menor disfunció sexual i la possibilitat d’abordar en el mateix acte quirúrgic una hèrnia inguinal bilateral”. Ha destacat el Dr. Iborra, qui ha afegit que “tot això possibilita que el pacient es vaja a casa de manera immediata i fins i tot el mateix dia de la intervenció. Reincorporant-se a les seues activitats quotidianes de forma més primerenca”.

Esta cirurgia està indicada en hèrnia inguinal bilateral, hèrnia inguinal recidivada (que ha tornat a aparéixer). Hèrnia femoral i hèrnia en la dona, “sense descartar que en el futur estes indicacions augmenten i s’incloguen hèrnies de gran grandària o fins i tot l’hèrnia inguinal primària unilateral en home”.

Els assistents al Curs podran assistir, directament en quiròfan, a 3 intervencions quirúrgiques en les quals s’utilitzarà esta tècnica per a abordar una hèrnia bilateral. Una hèrnia en dona i una hèrnia recidivada.

Hèrnia inguinal

L’hèrnia en l’engonal o hèrnia inguinal es produeix quan una porció de teixit .Com una part de l’intestí, espenta cap a fora a través d’una zona afeblida en els músculs abdominals.

Esta protuberància pot ser dolorosa, especialment en tossir, inclinar-se o alçar un objecte pesat.

Encara que no es tracta d’una patologia potencialment perillosa, sí que pot arribar a presentar complicacions greus. 

Unitat de Paret Abdominal

L’Hospital Universitari de la Ribera compta amb una Unitat de Paret Abdominal amb cirurgians altament especialitzats en tècniques tant convencionals com laparoscòpiques. 

En esta Unitat s’aborda la patologia de l’hèrnia inguinal de manera integral, adaptant la patologia herniana en cada pacient concret a una tècnica quirúrgica específica, amb la finalitat d’obtindre els millors resultats.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.