L’Hospital d’Alzira incorpora un comité multidisciplinari d’atenció a persones transgènere

Ja ha abordat 58 casos de persones transgènere, algunes d’elles menors d’edat, a les quals se’ls ofereix atenció psicològica i sexológica, endocrinològica i quirúrgica

El de la Ribera és el primer hospital públic de caràcter comarcal que integra un grup d’aquestes característiques en la Comunitat Valenciana

Es realitza un abordatge integral, que inclou tot el procés de transició de la persona i un seguiment per a tota la vida

L’Hospital Universitari de la Ribera ha incorporat un comité multidisciplinari d’atenció a persones transgènere que integra a professionals de la psicologia/sexologia, endocrinologia, ginecologia, cirurgia plàstica i logopèdia.

L’objectiu d’aquest comité és el d’abordar els casos de persones en les quals existeix una discordança entre el gènere sentit i el gènere que els va ser assignat en nàixer, oferint-los una atenció integral estructurada en tres nivells assistencials: psicològic i sexológico, endocrinològic i quirúrgic.

“Incorporem, d’aquesta manera, la medicina transgènere al nostre Departament de Salut, abordant de manera integral les necessitats que presenten aquestes persones des d’una perspectiva multidisciplinària i despatologizante, i a través de professionals altament qualificats per a això”, ha destacat Pablo Sanz, especialista en Endocrinologia i Nutrició i membre d’aquest comité multidisciplinari.

Cal destacar, en aquest sentit, que el de la Ribera és el primer hospital públic de caràcter comarcal a incorporar la medicina transgènere a la Comunitat Valenciana, en la qual només existeixen 3 unitats de referència, una per província, als hospitals Doctor Peset de València, General d’Alacant i General de Castelló.

Això permet una atenció integral en proximitat i fer-ho de manera estreta i coordinada amb l’equip de referència de l’Hospital Universitari Doctor Peset, amb els mateixos protocols assistencials i unitat de criteris.

Procés de transició

Les sexòlogues del Departament de Salut de la Ribera són les primeres a abordar aquests casos, generalment remesos des de les consultes d’Atenció Primària, amb la finalitat d’assessorar-los i acompanyar-los, en tot el procés de transició cap al gènere amb el qual senten identificació.

Segons les sexòlogues de la Ribera, Pepa González i Yinette Martínez “és essencial establir un espai d’acompanyament i assessorament sexológico per a les persones que es plantegen iniciar un procés de transició i per a les seues famílies, especialment quan parlem de menors. Això permetrà situar, de manera realista, les expectatives d’aquestes persones en relació amb els tractaments, la seua duració i els resultats”.

“Les qüestions sobre els estereotips de gènere, els discursos de gènere i la relació amb el cos, són qüestions que cobren especial importància en l’adolescència, en la reivindicació de la seua identitat sexual i de gènere”, assenyalen les sexòlogues.

Després d’aquest primer nivell assistencial, són els endocrinòlegs del Departament de Salut ofereixen la possibilitat d’un tractament hormonal que els permetrà desenvolupar les característiques físiques concordes al seu gènere afirmat.

En el següent nivell assistencial, es planteja l’abordatge quirúrgic individualitzat a aquelles persones que vulguen dur-lo a terme i que es fa, habitualment, a partir dels 18 anys d’edat.

D’aquesta manera, l’Hospital d’Alzira realitza també algunes de les cirurgies de confirmació de gènere (CCG), com les mastectomies (extirpació de les mames) i les mamoplastias d’augment i les histerectomies i ooferectomías (extirpació de l’úter i dels ovaris, respectivament).

Aquest comité multidisciplinari de l’Hospital Universitari de la Ribera ja ha abordat un total de 58 casos de persones amb incongruència de gènere i de la identitat sexual, alguns dels quals són menors d’edat.

Una vegada conclosa la transició cap al gènere sentit, els endocrinòlegs i les psicòlogues/sexòlogues del Departament de Salut de la Ribera s’encarregaran del seguiment d’aquestes persones al llarg de la seua vida.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.