L’Hospital La Fe emprarà realitat virtual per a eliminar l’ansietat en els tractaments de radioteràpia pediàtrica

220215_SAN_foto2_radioterapia_pediatrica

La Unitat d’Oncologia Pediàtrica i Radioteràpia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe utilitzarà, per primera vegada en la Comunitat Valenciana, ‘I am Ready´ de la Fundació Ricky Rubio

Aquesta iniciativa s’anuncia coincidint amb el Dia Internacional del Càncer Infantil

L’Hospital La Fe, a través de la Unitat d’Oncologia Pediàtrica i Radioteràpia, introdueix una iniciativa pionera en la Comunitat Valenciana basada en realitat virtual. ‘I am Ready’ de la Fundació Ricky Rubio és l’eina que contribuirà a eliminar l’ansietat en els tractaments de radioteràpia en xiquets i xiquetes amb càncer.

Aquesta eina ajudarà a impedir que l’impacte de la malaltia i del tractament passe factura als xiquets a nivell personal i també familiar. Aquest és l’objectiu de ‘I am Ready’, un programa de Nixi for Children i de The Ricky Rubio Foundation que s’implementarà per primera vegada en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe i es dona a conéixer coincidint amb el Dia Internacional del Càncer Infantil, que es commemora cada 15 de febrer.

La radioteràpia és un dels tractaments oncològics que ofereix millors resultats a nivell de curació i millora de la qualitat de vida, però per als xiquets i les xiquetes diagnosticats de càncer, la radioteràpia pot suposar una experiència desconeguda i inquietant.

Segons ha explicat Érika Collado, especialista en Oncologia Radioteràpica de l’Hospital La Fe en relació al ‘I am Ready’: “Gràcies a aquesta excel·lent iniciativa, els nostres xicotets pacients seran capaços de reduir l’ansietat que els pot produir el desconeixement davant el tractament amb radioteràpia, usant per a això la realitat virtual preparatòria que combina imatges reals 360é amb un personatge d’animació 3D (Nixi). Sens dubte és una eina més comprensible i visual que totes les nostres explicacions a aqueixes edats”.

Per part seua, el cap de secció d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital La Fe, Antonio J. Conde, ha afegit que aquesta eina “aconsegueix ajudar-nos a millorar la humanització dels tractaments amb radioteràpia en els xiquets, permetent reduir l’estrés que aquest pot ocasionar tant a ells com als seus familiars, empoderant-los d’una forma amena amb una eina fàcil d’usar”.

Evitar la sedació en els més xicotets

Quan els pacients pediàtrics reben radioteràpia es troben completament sols en la unitat de tractament. És molt habitual recórrer a la sedació quan no són capaces de quedar-se quiets, sobretot en pacients menors de 6 anys. No obstant això, en els xiquets i xiquetes més majors la sedació durant la radioteràpia pot ser evitable, i això és el que ‘I am Ready’ vol aconseguir eliminant la por dels xiquets i les xiquetes i del seu entorn familiar, transformant la radioteràpia en un procés més natural.

La tècnica impulsada per Nixi for Children ja s’ha aplicat amb eficàcia clínicament provada en els preoperatoris de diversos hospitals d’Espanya i en les sessions de radioteràpia des de l’any passat en oncologia pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. També s’estan repartint els primers kits d’ús als EUA a través de The Ricky Rubio Foundation.

Cada sessió de radioteràpia té una duració mitjana de 15 minuts en el qual els xiquets i les xiquetes han de mantindre’s immòbils per a garantir la precisió del tractament en una sala blindada per a la radiació mentre són controlats externament mitjançant cambres. Solen rebre prop de 25 sessions de mitjana en dies consecutius, per la qual cosa evitar sedacions és essencial per a la seua salut.

Amb Nixi for Children els xiquets i els pares es familiaritzen amb les sessions gràcies a aquesta realitat virtual que suprimeix l’ansietat al desconegut i prepara les sessions.

Després de viure una experiència personal pròxima al càncer quan era adolescent, Tomàs Lóbez, va decidir fundar Nixi for Children en 2019 per a ajudar a millorar la vida dels xiquets i xiquetes a l’hospital. El primer projecte va aprofundir en l’ús de la realitat virtual per a la reducció de l’ansietat preoperatòria a través de la preparació emocional dels xiquets i xiquetes. “Creiem que la realitat virtual empodera als xiquets, els dona eines per a afrontar la seua hospitalització sense por”.

Després de validar la seua tecnologia en un assaig clínic, amb ‘I am Ready’ esperen ampliar les seues línies de treball per a arribar a més pacients i a les seues famílies.

The Ricky Rubio Foundation (TRRF), que desenvolupa projectes en la lluita contra el càncer de pulmó i impulsa l’esport com a eina d’inclusió i d’integració de xiquets i joves en risc d’exclusió social, ofereix un especial suport a totes aquelles teràpies i solucions emocionals i d’acompanyament clínic especialment en l’àmbit de l’oncologia pediàtrica.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia