L’Hospital La Fe incorpora la “empremta digital” del fàrmac en l’elaboració de mescles endovenoses

El Servei de Farmàcia de l’Hospital La Fe ha aplicat un nou dispositiu de qualitat per a l’elaboració de mescles intravenoses

El Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha incorporat un dispositiu que aplica un sistema d’anàlisi de la “empremta digital espectrofotomètrica”. En el procés d’elaboració de medicaments a les sales blanques. Per a millorar la seguretat clínica i seguir incorporat millores en la qualitat i seguretat dels circuits de preparació de mescles oncohematológicas.

Es tracta de la implementació d’un nou element de control en el procés d’elaboració de medicaments a les sales blanques. A través d’un dispositiu capaç de llegir la “empremta digital” del medicament. “Identificant tant la identitat del medicament com la seua dosi en la preparació mitjançant la comparació d’aquesta petjada amb la informació continguda en una biblioteca de patrons espectrofotomètrics digitals prèviament confeccionada”. Ha explicat el director de l’Àrea Clínica del Medicament i cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital La Fe, José Luis Poveda.

La preparació de mescles oncohematológicas i alopeligrosas

“La preparació de mescles oncohematológicas i alopeligrosas, centralitzada a les sales blanques del Servei de Farmàcia. Suposa un punt crític a l’hora d’assegurar un estàndard de qualitat i seguretat. Ja que l’estret marge terapèutic d’aquests fàrmacs suposa un risc potencial per al pacient si es produeixen errors durant l’elaboració”, ha especificat Poveda.

Aquest dispositiu incorporat en el punt final del circuit d’elaboració, just abans de la dispensació. Suposa un nou sistema de validació digital que aconsegueix detectar possibles errors en la preparació. Això afig un segell de qualitat a cura del pacient. Assegurant la integritat del procés i la qualitat de la preparació, certificant que els medicaments emprats corresponen amb la prescripció individualitzada.

Més de 60.000 mescles parenterals s’elaboren a l’any en La Fe

Actualment, el Servei de Farmàcia de l’Hospital La Fe es troba configurant un banc de ‘’empremtes digitals’’ de 61 molècules i 1.300 concentracions. Amb el qual juntament amb els sistemes de control de qualitat ja en funcionament. Garantirà la idoneïtat de les més de 60.000 mescles parenterals, entre elaboracions oncohematológicas i no oncohematológicas, que es duen a terme al llarg d’un any.

El desenvolupament i posada en marxa d’aquesta millora està sent possible gràcies a l’esforç conjunt i constant de farmacèutics i infermers en la cerca d’un procediment de treball àgil. Fiable i reproduïble que possibilite elevar la qualitat del procés assistencial, ha explicat l’especialista Eduardo Guerrero, del Servei de Farmàcia de l’Hospital La Fe.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.