L’Hospital La Fe posa en marxa una nova Unitat de Tècniques Mèdiques

La Unitat ha atés a més de 2.300 pacients en els primers quatre mesos de la seua implantació
El 64% dels pacients han sigut donats d’alta al seu domicili o el seu hospital d’origen, millorant la coordinació entre els serveis implicats i evitant ingressos innecessaris

La pressió assistencial creixent, l’augment de l’activitat hospitalària, incrementat per la pandèmia per SARS-CoV2 durant mesos, ha dificultat el desenvolupament de l’activitat programada, posant de manifest la necessitat de disposar de circuits alternatius que donen resposta a les necessitats dels ciutadans.

Per això, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha posat en marxa una Unitat de Tècniques Mèdiques per a agilitar i potenciar la realització ambulatòria de procediments diagnòstics i terapèutics de diferent complexitat. “Es tracta d’una unitat amb un circuit específic de suport a diferents serveis de l’hospital, amb l’objectiu de millorar l’atenció als pacients i evitar ingressos innecessaris”, explica el doctor Javier Millán, director de l’Àrea Clínica d’Urgències de l’Hospital La Fe.

La Unitat, que va començar a funcionar al març de 2021, depén de la Direcció Mèdica i és gestionada i coordinada pel Servei d’Urgències. Compta amb 24 llits i tres butaques, personal específic d’infermeria en horari de matí i vesprada, atenció mèdica contínua i els mitjans necessaris, que garanteixen l’atenció contínua des de l’arribada del pacient incloent les cures pre i postprocediment, així com de possibles complicacions derivades de la tècnica o per eventuals descompensacions a conseqüència de la pròpia pluripatología i comorbilidades del pacient.

En els primers quatre mesos de funcionament, han passat més de 2.300 pacients ambulatoris per la Unitat, dels quals el 64% han sigut donats d’alta al seu domicili o el seu hospital de referència.

La Unitat disposa d’una cartera de serveis creixent que inclou 45 procediments diferents realitzats per huit especialitats mèdiques, com a cateterismes, biòpsies renals, hepàtiques, procediments de radiologia intervencionista o oncologia radioteràpica, entre altres.

Per a poder coordinar i desenvolupar tota aquesta activitat, també ha sigut necessari dissenyar per part del Servei d’Admissió, en estreta coordinació amb els serveis implicats, un complet sistema de citacions i programació de la duració de cada prestació, incloent els plans de cures específiques per a cadascuna d’elles, per a optimitzar el nombre de pacients/dia i l’ocupació de la unitat.

“Això ha permés atendre més de 29 pacients/dia en alguns casos, el 83% dels quals han esperat des de la seua arribada acollida i ingrés en la Unitat, menys de 60 minuts per al trasllat i la realització del procediment”, assenyala el doctor Javier Millán.

“També ha servit, en moments de màxima sobreocupació i saturació de l’hospital durant els pitjors mesos de la pandèmia, com a àrea d’expansió i drenatge de pacients ingressats pendents d’assignació de llit amb més de 200 pacients atesos en els mesos de gener i febrer”, afig.

Per això, un dels grans reptes és ampliar l’horari de la Unitat de Tècniques Mèdiques les 24 hores del dia, tots els dies de la setmana, augmentant i adaptant la capacitat de resposta a les necessitats dels pacients, millorant l’eficiència dels recursos sanitaris públics.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.