L’Hospital La Fe posa en marxa una nova Unitat de Tècniques Mèdiques

La Unitat ha atés a més de 2.300 pacients en els primers quatre mesos de la seua implantació
El 64% dels pacients han sigut donats d’alta al seu domicili o el seu hospital d’origen, millorant la coordinació entre els serveis implicats i evitant ingressos innecessaris

La pressió assistencial creixent, l’augment de l’activitat hospitalària, incrementat per la pandèmia per SARS-CoV2 durant mesos, ha dificultat el desenvolupament de l’activitat programada, posant de manifest la necessitat de disposar de circuits alternatius que donen resposta a les necessitats dels ciutadans.

Per això, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha posat en marxa una Unitat de Tècniques Mèdiques per a agilitar i potenciar la realització ambulatòria de procediments diagnòstics i terapèutics de diferent complexitat. “Es tracta d’una unitat amb un circuit específic de suport a diferents serveis de l’hospital, amb l’objectiu de millorar l’atenció als pacients i evitar ingressos innecessaris”, explica el doctor Javier Millán, director de l’Àrea Clínica d’Urgències de l’Hospital La Fe.

La Unitat, que va començar a funcionar al març de 2021, depén de la Direcció Mèdica i és gestionada i coordinada pel Servei d’Urgències. Compta amb 24 llits i tres butaques, personal específic d’infermeria en horari de matí i vesprada, atenció mèdica contínua i els mitjans necessaris, que garanteixen l’atenció contínua des de l’arribada del pacient incloent les cures pre i postprocediment, així com de possibles complicacions derivades de la tècnica o per eventuals descompensacions a conseqüència de la pròpia pluripatología i comorbilidades del pacient.

En els primers quatre mesos de funcionament, han passat més de 2.300 pacients ambulatoris per la Unitat, dels quals el 64% han sigut donats d’alta al seu domicili o el seu hospital de referència.

La Unitat disposa d’una cartera de serveis creixent que inclou 45 procediments diferents realitzats per huit especialitats mèdiques, com a cateterismes, biòpsies renals, hepàtiques, procediments de radiologia intervencionista o oncologia radioteràpica, entre altres.

Per a poder coordinar i desenvolupar tota aquesta activitat, també ha sigut necessari dissenyar per part del Servei d’Admissió, en estreta coordinació amb els serveis implicats, un complet sistema de citacions i programació de la duració de cada prestació, incloent els plans de cures específiques per a cadascuna d’elles, per a optimitzar el nombre de pacients/dia i l’ocupació de la unitat.

“Això ha permés atendre més de 29 pacients/dia en alguns casos, el 83% dels quals han esperat des de la seua arribada acollida i ingrés en la Unitat, menys de 60 minuts per al trasllat i la realització del procediment”, assenyala el doctor Javier Millán.

“També ha servit, en moments de màxima sobreocupació i saturació de l’hospital durant els pitjors mesos de la pandèmia, com a àrea d’expansió i drenatge de pacients ingressats pendents d’assignació de llit amb més de 200 pacients atesos en els mesos de gener i febrer”, afig.

Per això, un dels grans reptes és ampliar l’horari de la Unitat de Tècniques Mèdiques les 24 hores del dia, tots els dies de la setmana, augmentant i adaptant la capacitat de resposta a les necessitats dels pacients, millorant l’eficiència dels recursos sanitaris públics.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia