L’Hospital La Fe realitza 140 reconstruccions en 3D de la areola-mugró a dones amb càncer o altres patologies de la mama

La majoria són pacients mastectomizadas i un percentatge residual són dones amb mames tuberoses o mamoplastias de reducció

La consulta infermera de micropigmentació Oncològica ha atés en tres anys a dones d’entre 16 i 80 anys de tota la Comunitat Valenciana

La consulta infermera de micropigmentació Oncològica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha reconstruït l’estructura areola-mugró a 140 pacients des de la seua creació. Al novembre de 2020, d’acord amb els registres d’activitat del servei de Cirurgia Plàstica del qual depén.

El tractament consisteix a depositar en les capes més superficials de la pell un pigment semipermanente que recrea amb efecte 3D l’estructura areola-mugró.

“La micropigmentació del complex areola-mugró vindria a ser l’última baula de la reconstrucció mamària després d’una mastectomia. Pot fer-se uns sis mesos després de l’última reconstrucció”, explica Marisa Moreda, metgessa adjunta en Cirurgia Plàstica, Reparadora i Cremats de La Fe.

El procés es desenvolupa en tres fases

El procés es desenvolupa en tres fases. En la primera visita, es valora individualment a cada pacient i es realitzen les proves d’al·lèrgia al pigment. Que és inorgànic, exempt de metall i avalat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

En una segona trobada, es fan el disseny i la micropigmentació pròpiament dita. A més, la pacient rep indicacions per a fer-se a casa les cures oportunes (es tracta de cures similars als d’un tatuatge convencional).

Mes i mig després, la dona acudeix de nou a l’hospital per a revisar la cicatrització. Si fora necessari, retocar el tatuatge mamari per a conferir-li el major realisme possible. El resultat dura entre 2 i 5 anys depenent del tipus de pell de la pacient i dels cuidats posttractament.

La micropigmentació mamària està integrada en un procés d’atenció multidisciplinària que implica professionals d‘Oncologia, Radiologia, Medicina Nuclear, Ginecologia, Cirurgia Plàstica i Reconstructiva, Medicina Física i Rehabilitació, Consell Genètic, Psicologia, entre altres. A més, participa tant personal facultatiu com d’infermeria, tècnics de raigs, auxiliars, zeladors, etc.

En la majoria dels casos es tracta de pacients que han sigut mastectomizadas a causa d’un càncer de mama o a una cirurgia preventiva

En concret, la micropigmentació hospitalària proveeix de color, forma i grandària la areola i el mugró de la mama reconstruïda. “En la majoria dels casos es tracta de pacients que han sigut mastectomizadas a causa d’un càncer de mama o a una cirurgia preventiva. En la qual no s’ha pogut preservar l’estructura mugró-areola, i un percentatge residual són dones amb mames tuberoses o amb mamoplastia de reducció”, ha indicat la infermera responsable i impulsora de la consulta, Sara Almerich.

La unitat de micropigmentació presta servei a dones de totes les edats, amb pacients que van des dels 16 fins als 80 anys, encara que el gruix d’atencions es concentra en la franja de 30 a 50 anys procedents de diferents punts de la Comunitat Valenciana.

“Per a elles – afig Almerich– és molt important recuperar la imatge corporal, sobretot per la seua pròpia autoestima, perquè hi ha dones que arriben a la consulta després de molts anys de sofriment, de no mirar-se en l’espill o de sentir-se malament davant de la parella”. Alguna cosa que, la pacient Manoli Mena, ha corroborat, “la micropigmentació, per a mi, ha representat el final del procés i ha suposat poder tornar a posar-me davant de l’espill”.

Hui dia, el Consorci Hospital General de València i el departament de salut Alacant-Sant Joan d’Alacant també inclouen la micropigmentació mamària en 3D en la seua cartera de serveis.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.