L’Ivace dóna suport a la UPV per al desenvolupament d’un centre integral d’innovació digital de referència en robòtica

L’Ivace dóna suport a el projecte amb un muntant de 225.000 euros 

Rafa Climent i el rector de la UPV, Francisco José Mora, han signat el conveni de col·laboració

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, en la seua qualitat de president de l’Ivace, i el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco José Mora, han signat un conveni de col·laboració per a la posada en marxa d’un Centre Integral d’Innovació Digital en Robòtica per a la Indústria 4.0. 

A través d’aquest conveni, l’Ivace donarà suport a la UPV amb 225.000 euros durant el present exercici per al desenvolupament d’aquesta activitat, a càrrec de l’Institut Universitari d’Automàtica i Informàtica Industrial (ai2). 

Rafa Climent ha explicat que l’objectiu d’aquesta iniciativa és que aquest centre integral valencià “servisca de referència” per a les empreses de fabricació que requereixen solucions d’innovació en el camp de la tecnologia robòtica i altres tecnologies habilitadores 4.0 i que “tots els sectors es vegen beneficiats pels desenvolupaments en robòtica”. 

Per la seua part, Francisco Mora s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta iniciativa, ja que “permetrà a la UPV reforçar els seus vincles amb l’entorn productiu” i, alhora, facilitarà a les empreses “el contacte directe amb la investigació”. 

Actuacions previstes

L’Institut Universitari d’Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2) treballa des de l’any 2016 per a generar un ecosistema d’innovació digital (DIH Hub) amb el qual estimular l’adopció de la robòtica, els sistemes cíber físics i la intel·ligència artificial per part de les pimes valencianes. 

Gràcies al suport de l’Ivace, s’abordaran tres línies d’investigació. Una dedicada a la robòtica col·laborativa en manipulació, és a dir, la investigació en sistemes de manipulació d’objectes amb robots col·laboratius. Una altra centrada en l’aplicació dels robots a activitats de logística, i una última, vinculada a la inspecció de qualitat d’objectes mitjançant braços articulats amb sistemes de visió artificial en tres dimensions. 

Segons les persones expertes, la utilització de robots col·laboratius redundarà en beneficis per a les petites i mitjanes empreses valencianes. Aquests robots, més senzills de programar i que poden fer tasques molt diverses, poden ser utilitzats en múltiples àrees, la qual cosa fa que la inversió en ells resulte més rendible a les pimes. 

També està previst el desenvolupament d’una plataforma virtual i col·laborativa que impulse la generació i difusió de coneixement per part dels equips d’investigació – comunitat DIH – facilitant així l’accés a la informació a les indústries 4.0. 

Les inversions en equipament per a activitats d’I+D independent també estan contemplades, així com l’adquisició d’infraestructures per a l’avanç del coneixement i nous desenvolupaments cientificotècnics, entre altres. 

Les activitats impulsades a través del present conveni s’han d’alinear amb les prioritats i contribuir a la consecució dels objectius de l’Estratègia d’especialització intel·ligent en investigació i innovació (RIS3CV) de la Comunitat, especialment en relació als processos avançats de fabricació i producte innovador. 

La vigència del conveni s’estendrà fins al 31 de desembre de 2019.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.