Manises emet un segell del Centenari de la ‘Ciutat Històrica i Laboriosa’

L’Ajuntament de Manises emet un segell del Centenari de la ‘Ciutat Històrica i Laboriosa’  en col·laboració amb Correus

Una fotografia de la Cavalcada de la Ceràmica de 1911 es converteix en emissió filatèlica

Correos ha posat en circulació una tirada de segells impulsada per l’Ajuntament de Manises per a commemorar els “100 Anys de la Ciutat Històrica i Laboriosa de Manises”.

La fotografia que presta la imatge a aquest segell, en la qual apareixen unes dones amb vestits de llauradora, correspon a la Cavalcada de la Ceràmica de l’any 1911 i pertany a l’Arxiu Municipal després de la cessió que van realitzar els germans Gimeno Aguilella. 

L’emissió d’aquest segell s’emmarca en el programa d’activitats per a celebrar aquesta fita, presentat el mes de febrer en un acte en el qual es va posar en relleu l’època daurada de la ceràmica de Manises, així com el seu reconeixement internacional.

Mitjançant aquesta iniciativa, l’empresa logística Correos pretén, d’una banda, immortalitzar aquesta data tan rellevant i, per una altra, servir de vehicle de transmissió de la importància d’aquesta commemoració i de l’evolució que ha experimentat el municipi de Manises al llarg d’aquest segle d’història. 

El 22 de desembre de 1924, l’aleshores rei d’Espanya, Alfonso XIII, concedia a Manises, mitjançant un decret, el títol de Ciutat Històrica i Laboriosa, la qual cosa va permetre deixar enrere la nomenclatura de «vila». En aquell moment, la localitat de l’Horta Sud vivia un moment d’esplendor gràcies a l’exportació i el reconeixement internacional de la ceràmica manisera. Cent anys després, el consistori ha posat en marxa diferents activitats que es desenvoluparan al llarg de 2024. 

La ceràmica de Manises, en la filatèlia

El municipi de Manises ja va ser protagonista l’any 2011 de l’emissió de quatre segells oficials dedicats a la ceràmica de Manises i d’un mata-segells commemoratiu d’aquella efemèride. Correos ha difós en les últimes dècades segells de peces de ceràmica representatives de diferents èpoques i cultures: grega, romana, medieval, gòtica, renaixentista, barroca, modernista i, fins i tot, contemporània i ha dedicat en exclusiva emissions de diversos segells per a ressaltar la importància de la ceràmica espanyola. 

Va ser l’any 2011 quan li va tocar a la ceràmica de Manises, que compta amb reconeixements per tot el món. Les quatre peces de ceràmica que reproduïen aquells segells representaven un pitxer d’aigua del segle XIX, un pitxer de les gaseles, còpia d’una peça original musulmana, un plat que representa un aixovar del vestit de nòvia valenciana del segle XIX i una botella modernista que reprodueix el bust d’una dona de perfil i que es creu que va ser elaborada cap a l’any 1910 a la fàbrica La Rosa de Manises. Les quatre peces formen part de la col·lecció del Museu de la Ceràmica de Manises. 

L’emissió filatèlica dels “100 Anys de la Ciutat Històrica i Laboriosa de Manises” s’ha creat mitjançant el producte El teu Segell Personalitzat, que permet transformar dissenys i imatges en segells autoadhesius amb tots els signes identificatius propis dels segells de Correos, en aquest cas, vàlids per a la tarifa A corresponent als enviaments nacionals normalitzats de fins a 20 grams. 

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.