El projecte, finançat amb fons europeus Next Generation EU, promou un turisme sostenible i inclusiu a partir de la tradició artesanal
L’Ajuntament de Manises participa per segon any consecutiu en el projecte CeramiTUR, una iniciativa col·lectiva que té com a objectiu situar la ceràmica com a eix central de les experiències turístiques a Espanya.

El projecte està finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, dins del programa Experiències Turisme Espanya 2023 (línia INNOVA).
El regidor de Promoció de la Ceràmica, Xavier Morant, i el responsable de Projectes Europeus, Javier Mansilla, han destacat que CeramiTUR “és una oportunitat única per transformar el patrimoni ceràmic en una experiència turística sostenible, inclusiva i d’alt valor cultural, capaç de generar noves oportunitats de desenvolupament local”.
Una xarxa de ciutats ceràmiques
El projecte està liderat per l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica (AeCC) i l’Ajuntament de Talavera de la Reina, en coordinació amb altres huit municipis amb una llarga trajectòria ceramista: Agost, Alba de Tormes, Bailèn, La Bisbal d’Empordà, La Rambla, Manises, Mota del Cuervo i Onda. Totes aquestes localitats formen una xarxa que integra tècniques, estils i oficis dins d’una estratègia comuna.
Ruta de la Ceràmica i accions locals a Manises
El projecte gira entorn de la creació de la Ruta de la Ceràmica, una experiència col·laborativa amb criteris de qualitat compartits entre els municipis. A Manises, el projecte contempla:
- Tallers participatius i demostratius amb ceramistes locals i amb dones migrants.
- Digitalització de peces del Museu de Ceràmica de Manises.
- Creació d’un tour virtual per la Sala Segle XX i la Sala Ceràmica d’Art.
- Incorporació de pantalles interactives per millorar l’experiència del públic visitant.
Tecnologia, inclusió i memòria històrica
CeramiTUR té una clara vocació tecnològica, amb la posada en marxa d’una plataforma web multilingüe per centralitzar l’oferta turística ceràmica, permetre la reserva d’activitats i oferir continguts multimèdia accessibles.
També es promou un fort component inclusiu i social, amb tallers adaptats a persones amb diversitat funcional o en risc d’exclusió. A més, el projecte ret homenatge a la contribució de les dones a l’ofici ceràmic amb una exposició itinerant que reivindica el seu paper històric i contemporani.
Projecció internacional des de la tradició
La AeCC, coordinadora del projecte, representa 25 ciutats ceràmiques en 12 comunitats autònomes i forma part de l’Agrupació Europea de Ciutats de la Ceràmica (AEuCC). Aquesta dimensió internacional reforça la projecció del projecte i el vincle entre tradició, innovació i cooperació territorial.
Amb la seua participació en CeramiTUR, Manises aposta per un model de turisme cultural que combina el valor patrimonial amb el desenvolupament local, la sostenibilitat i la inclusió social.