Més d’un centenar de persones participen en el 11é Mulla’t pel Xúquer a l’Assut d’Antella

Prèviament es denuncià la contaminació del barranc de Barxeta com un dels punts negres del nostre riu

Xúquer Viu demana al nou Govern de la Generalitat que abandone la política de nous transvasaments i que defense una concessió d’aigua per a la Ribera

Per onzè any consecutiu Xúquer Viu ha celebrat el “Mulla’t pel Xúquer”, el “Dia Europeu del banys en els rius” amb una doble acció: Una de denúncia, a primera hora del matí, per manifestar la mala qualitat de les aigües del Barranc de Barxeta, un dels punts negres dels nostres rius, que aboca directament al Xúquer en la localitat d’Alzira. I altra reivindicativa i festiva a l’Assut d’Antella, on el Xúquer porta aigua neta que permet el bany, lloc en el qual s’ha llegit el manifest d’aquest 11é Mulla’t pel Xúquer i posteriorment s’ha pres el bany en les seues aigües.

Aquest és el manifest que s’ha llegit en la concentració prèvia al bany, en el que Xúquer Viu es dirigeix al nou govern valencià per a que atenga les seues reivindicacions.

MANIFEST DEL 11é MULLA’T PEL XÚQUER
RIU XÚQUER, ASSUT D’ANTELLA, 11 DE JULIOL DE 2015

Celebrem hui, per onzè any consecutiu, el “Dia Europeu del Bany en els Rius”. Aquest dia milers de ciutadans i ciutadanes europeus reivindiquem una millora de la qualitat de les aigües dels nostres rius en el que es coneix com el “Big Jump”, el gran salt. Xúquer Viu, junt a la Ribera en Bici i l’Ajuntament d’Antella, celebra per onzena vegada aquest “Mulla’t pel Xúquer” per recordar que el nostre principal riu és un riu sobreexplotat, amb cabals ecològics insuficients i contaminat en alguns dels seus trams i afluents. Volen reconciliar la gent amb els seus rius i recuperar-los. Volem banyar-nos en els nostres rius. Gràcies per haver vingut.

La primera part d’aquesta celebració, ha sigut una acció de denúncia, de com malgrat que segons la Directiva Europea Marc de l’Aigua aquest any de 2015 hauríem de poder banyar-nos en totes les aigües dels nostres rius, encara persisteixen importants trams, com el del Barranc de Barxeta, en el que les aigües baixen contaminades. No sols a Antella o Sumacàrcer hauríem de tindre un bona qualitat de les nostre aigües, sinó al llarg de tot el riu Xúquer i els seus afluents.

Aquest dies hem assistit amb preocupació a tres notícies negatives pel que fa a la salut dels nostres rius. Peixos morts al Xúquer al seu pas per Alzira en el que sembla un vessament tòxic, de nou el riu Albaida cobert per una planta invasora la “Ludwigia grandiflora” que indica la falta d’un cabal suficient per mantenir la vida del riu. I finalment les conseqüències del canvi climàtic, que afecta de manera molt greu al Xúquer.

I és que el principal riu del valencians aporta ja menys aigua del que les previsions més pessimistes fixaven per al 2021. Cada vegada que el Govern ha fet una ampliació dels estudis sobre el comportament del riu s’ha comprovat que els seus cabals disminueixen una i altra vegada.

Per això des de Xúquer Viu exigim al nou Govern de la Generalitat que renuncie de manera definitiva a realitzar qualsevol transvasament del Xúquer, que no siga al final del riu, a la Marquesa. Ni des d’Alarcón, ni des d’Antella, ni des de Cortes de Pallàs. Ens alegrem del canvi polític que s’ha produït al nostre País, que ha acabat amb els que, una i altra vegada s’han pronunciat a favor dels lobbys de l’aigua i en contra dels interessos de la majoria dels valencians, en contra dels nostres rius i dels nostres paisatge d’aigua. Els del “agua para todos” que era aigua per al negoci i l’especulació.

Xúquer Viu és una organització independent i no deixarà de defensar el futur del nostre riu, que és el futur del nostre poble i del nostre País. Estarem atents a les declaracions i actuacions dels nous governants. Exigim que el Govern valencià demane una concessió d’aigua directa per a la Ribera i es pose fi a la Comunitat d’Usuaris que canvia aigua per diners. Exigim que el Govern valencià es pronuncie per la recuperació de les nostres masses d’aigua, dels nostres rius, aqüífers i zones humides. Cap transvasament del Xúquer.

Xúquer Viu amb el vostre suport i el de moltes persones i organitzacions de la Ribera i de tot el País Valencià, estem aconseguit que la lluita per una Nova Cultura de l’Aigua, per la recuperació dels nostres rius, de l’Albufera, dels nostres paisatges d’aigües no s’oblide. Si fa 12 anys Xúquer Viu no haguera nascut, segurament Antella, hui en dia, no presentaria aquest aspecte. En el seu lloc tindríem, ací o a Cortes de Pallàs, una monstruós transvasament que haguera arruïnat les perspectives de recuperació del nostre riu. Però no podem baixar la guàrdia, perquè interessos molt poderosos i amb molts recursos econòmics no cessen en el seu objectiu d’emportar-se la millor aigua del Xúquer per al negoci i l’especulació. Amb el vostre recolzament no ho aconseguiran!

PER LA RECUPERACIÓ INTEGRAL DELS NOSTRES RIUS, AQÜÍFERS I ZONES HUMIDES!!
PER UN XÚQUER VIU!!
PER UNA NOVA CULTURA DE L’AIGUA!!
VISCA EL XÚQUER VIU!!

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.