Mig centenar de pacients de l’Hospital d’Alzira controlen la seua incontinència fecal a través d’un neuromodulador elèctric

Este  sistema d’elèctrodes que actua sobre els arrels del nervi sacre ha ajudat a contindre les deposicions en el 95% dels pacients 

La incontinència fecal és una patologia incapacitant que provoca la fuita involuntària de femta sòlida, líquides o gasos

Mig centenar de pacients de l’Hospital Universitari de la Ribera porten implantat un neuromodulador que, mitjançant estímuls elèctrics en els arrels del nervi sacre, els permet controlar la seua incontinència fecal. 

Este sistema de corrent elèctric envia impulsos al plexe nerviós sacre amb l’objectiu d’estimular els músculs responsables de la funció defecatòria i que actuen amb major intensitat.

En paraules del cap de la Unitat de Coloproctologia de l’Hospital de la Ribera, José Vicente García Díez, “esta tècnica consisteix a col·locar un elèctrode amb corrent elèctric com si fóra un marcapassos. En rebre estímuls en les arrels dels nervis sacres aconseguim activar els reflexos de la funció defecatòria i que el pacient tinga control sobre l’esfínter i, per tant, de les deposicions.”

Este neuromodulador ha ajudat a resoldre la incontinència fecal en el 95% dels casos intervinguts en el centre hospitalari d’Alzira, ja que en 48 dels 51 pacients implantats s’ha millorat la seua funció defecatòria i la seua qualitat de vida. 

Per a García Díez, un dels principals avantatges d’este implant és que “permet al mateix pacient gestionar a través d’una aplicació del telèfon mòbil la intensitat dels impulsos elèctrics que rep el múscul, de manera que pot regular-los en cas de disminució de l’efectivitat o molèstia”.   

Dones majors de 50 anys i ancians

La incontinència fecal és una patologia incapacitant que provoca la fuita involuntària de femta sòlida, líquides o gasos, la qual cosa pot arribar a afectar de forma molt severa la vida familiar, social i professional de la persona que la pateix. 

S’estima que prop de 2.500 persones de la comarca de la Ribera pateixen algun grau d’incontinència fecal, una malaltia que afecta principalment dones majors de 50 anys i a persones ancianes amb problemes neurològics.

Segons García Díez, “8 de cada 10 casos d’incontinència fecal es presenten en dones, que per la seua constitució anatòmica, processos d’embaràs o parts poden veure alterat el sòl de la pelvis, perjudicant el control de l’esfínter”. 

Segons el cap de la Unitat de Coloproctologia de l’hospital alcireny, “la incontinència fecal és una de les patologies més silenciades pels mateixos pacients, que moltes vegades amaguen el seu problema per vergonya o perquè creuen que no existeix solució”. 

Tècnica mínimament invasiva

El procediment per a l’implant d’este neuromodulador es duu a terme mitjançant una cirurgia mínimament invasiva que consta de dues fases.

En una primera cirurgia, al pacient se li implanten provisionalment els elèctrodes en els arrels nervioses del sacre i se li extrau a través de la pell un cable fins a un neuromodulador extern que genera els estímuls elèctrics. 

“Després d’este implant temporal -explica García Díez-, valorem durant un mes els avanços del pacient, que ha d’emplenar un complet qüestionari i un calendari de deposicions per a comprovar com el sistema elèctric ha millorat la seua qualitat de vida”. Si, després d’aqueix mes, el funcionament ha estat positiu, es procedeix a l’implant definitiu d’un neuromodulador d’uns 4 cm en la zona dels glutis. 

Tots dos procediments quirúrgics es realitzen amb anestèsia local i sense necessitat d’hospitalització. Una vegada implantat, el pacient ha de dur a terme un seguiment mínim per a controlar la bateria instal·lada, que té una duració de cinc anys. 

Esta cirurgia està indicada com a última solució en aquells pacients que continuen amb incontinència fecal malgrat les restriccions dietètiques i d’haver completat un programa d’exercicis per a reforçar i estimular la musculatura de l’anus.   

Estreta col·laboració

L’Hospital de la Ribera col·labora estretament amb l’Associació per a la Incontinència Anal -ÀSIA- (www.asiasuport.org), una organització de pacients de caràcter nacional que, des de 2013, treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen esta patologia.

“El nostre gran repte és conscienciar a la població que este problema de salut es pot tractar i que hem d’acabar amb la por al rebuig social, que moltes vegades provoca que els pacients amaguen la seua incontinència fecal, fins i tot, als professionals sanitaris”, conclou García Díez.

En este sentit, cal destacar que del 15 al 21 de juny se celebra la Setmana Mundial de la Incontinència (urinària i fecal), com una manera de visibilitzar socialment este problema de salut.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.