Museros participa en la I Jornada Internacional “XarxaSalut”

L’Ajuntament va presentar la iniciativa del Fòrum Veïnal de Museros sobre els entorns escolars segurs
València, 21 de juliol de 2022.

Dilluns passat, 18 de juliol, el primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Museros, Vicente Pérez, va assistir en representació del consistori a la Primera Jornada Internacional “XarxaSalut” per a presentar la iniciativa del Fòrum Veïnal de Museros sobre els entorns escolars segurs.

La jornada va tindre molt bon acolliment, ja que abordava dues iniciatives ciutadanes: la d’implantar polítiques que milloren la salut, i la d’establir criteris de mobilitat urbana sostenible; i va comprendre diferents ponències:

Generant salut a través de l’acció local per John Ashton CBE, Public Health
Diàleg: Salutogènesi en tots els entorns:
Compartint experiències: Urbanisme participatiu i saludable
Compartint experiències: promoció de la salut.

En ella, Vicente Pérez va presentar el projecte desenvolupat a Museros sobre els entorns escolars segurs, a través d’un poster com a fil conductor de la realitat del treball realitzat durant aquestes dues edicions, i destacant la potencialitats del procés en el municipi.

El desplegament de l’IV Pla de Salut en la localitat ha sigut un catalitzador a l’hora d’estendre la lògica del treball intersectorial i la participació comunitària en la política local. Mitjançant la creació del Fòrum Veïnal i de la Mesa Intersectorial s’ha aconseguit assentar una manera de treballar molt valorada i demandada tant pel veïnat com pel personal tècnic municipal, que l’han feta seua. Això demostra la capacitat de transformació i les potencialitats d’aquest procés.


A partir del diagnòstic i la priorització realitzats pel Fòrum, l’Ajuntament va decidir fer costat a una demanda del veïnat: promoure entorns escolars segurs. Secundant-se en un dels actius identificats, les AMPAS, diverses àrees tècniques i polítiques de l’Ajuntament van treballar en xarxa amb el Fòrum per a tirar-la avant. Aquesta experiència impulsada des de baix, va permetre al poble augmentar la seua presa de consciència respecte a la mobilitat sostenible i reconciliar-se amb experiències passades que havien despertat el rebuig d’iniciatives amb objectius semblants.

L’alcaldessa de Museros, Cristina Civera, manifesta que “implantar polítiques que fomenten activitats saludables, és un repte que es va iniciar en el 2019 a través del de l’IV Pla de Salut, creant un espai de participació ciutadana, on es valora i es donen suport a la decisions que en el propi Fòrum es proposen i es debat a partir dels diferents diagnòstics que ixen dels processos participatius”.


El primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Museros, Vicente Pérez, està convençut de “la necessitat de continuar avançat en aquesta línia de treball, on l’objectiu és afavorir la salut de les veïnes i veïns de Museros, a través d’accions transversals i participatives que arriben al màxim possible de la ciutadania”.

Comenta la notícia