Prop de mig centenar de persones registren les seues Voluntats Anticipades a l’Hospital de la Ribera en 2021

Suposa un increment del 61% respecte a les persones que ho van fer l’any anterior

Recullen les instruccions que, respecte a l’atenció sanitària i els tractaments, una persona vol que se seguisquen en cas de no poder manifestar-ho de manera conscient al final de la seua vida

El document s’incorpora a l’historial clínic del pacient i pot consultar-se des de qualsevol hospital públic d’Espanya

Prop de mig centenar de pacients de la Ribera han registrat les seues Voluntats Anticipades en el Servei d’Informació i Atenció al Pacient (SAIP) de l’Hospital d’Alzira durant l’any 2021.

Això suposa un increment del 61% respecte a les persones que ho van fer l’any anterior, “la qual cosa demostra que, cada vegada, són més els pacients interessats a decidir sobre l’assistència sanitària i els tractaments que desitgen o no rebre en cas de no poder manifestar-ho de manera conscient en el moment final de la seua vida”, ha assenyalat Fátima Cabedo, infermera cap del SAIP de l’Hospital de la Ribera. 

Així, en els primers sis mesos de 2022, ja són 28 els pacients que han registrat a Alzira el seu document de “voluntats anticipades” o “instruccions prèvies”. 

A través d’este document, així mateix, una persona pot decidir sobre el destí dels seus òrgans (amb finalitat terapèutica, docent o d’investigació), o altres decisions en cas de defunció. Igualment, pot indicar qui serà el seu representant perquè, en cas necessari, actue com a interlocutor davant el metge o l’equip sanitari que ha de decidir sobre els tractaments a realitzar al final de la vida del pacient. 

Procediment de formalització

El document de voluntats anticipades, que pot revocar-se després de ser registrat, pot presentar-lo qualsevol persona major d’edat o qualsevol menor emancipat amb capacitat legal.

Per a formalitzar el document, la persona interessada pot acudir al notari o bé emplenar el model facilitat per la Conselleria de Sanitat, amb la signatura de dos testimonis majors d’edat, que manifestaran, d’esta manera, que la persona que presenta el document de voluntats anticipades, el fa plenament conscient. Almenys, un d’estos testimonis no tindrà cap vincle familiar o patrimonial amb la persona que presenta el document.

Com en la resta d’hospitals públics de la Comunitat Valenciana, el registre en el Servei d’Atenció i Informació al Pacient de l’Hospital d’Alzira pot realitzar-se acudint personalment a les seues instal·lacions, situades en la planta baixa del centre hospitalari, o enviant la documentació a través de les oficines PROP o per correu certificat. 

A través del Servei d’Atenció i Informació al Pacient, el document queda inscrit en el Registre de Voluntats Anticipades de la Comunitat Valenciana, que es troba sincronitzat amb el Registre Nacional d’Instruccions Prèvies (RNIP), de manera que el document pot ser consultat des de qualsevol hospital públic del Sistema Nacional de Salut. Així mateix, el document s’incorpora a l’historial clínic del pacient. 

Llei d’atenció al final de la vida

La formulació de les voluntats anticipades és un dels drets que recull la ‘Llei 16/2018 de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés d’atenció al final de la vida’ de la Generalitat Valenciana.

Així, entre altres, esta Llei regula l’exercici dels drets de la persona en el procés final de la seua vida per a garantir el respecte a la seua intimitat, la seua dignitat i autonomia, a rebre cures pal·liatives i a l’alleujament del dolor i el sofriment. 

De la mateixa manera, recull els deures que ha de complir el personal sanitari i les garanties que han de proporcionar les institucions sanitàries i socials per a garantir una mort digna.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.