Quadre Ribalta recuperat

El Tribunal d’Apel·lació de Gènova li dóna la raó a l’Ajuntament en la seua disputa contra un ciutadà italià

L’Ajuntament de València recupera un quadre de Juan de Ribalta desaparegut del Monestir de Sant Miquel dels Reis en 1979

L’Ajuntament de València ha recuperat un quadre atribuïble al pintor de l’escola valenciana Juan de Ribalta i que representa Sant Dimes. L’obra, propietat de l’Ajuntament de València, va ser robada del monestir de Sant Miquel dels Reis en 1979 i localitzada l’any 2000 per la Interpol en mans d’un ciutadà italià.

Un tribunal de la localitat italiana de La Spezia ja va donar la raó a l’Ajuntament de València en una primera sentència, que ara ha estat confirmada de forma definitiva pel Tribunal d’Apel·lació de Gènova. L’alcalde, Joan Ribó, ha explicat que “ahir vaig signar ja els poders i l’autorització per al trasllat a València de l’obra de Ribalta que és propietat de l’Ajuntament”. 

Ribó confirma que “l’Ajuntament de València ha recuperat un quadre atribuïble al pintor valencià Juan de Ribalta que representa la crucifixió de Sant Dimes. L’obra, propietat de l’Ajuntament de València, va ser robada del Monestir de Sant Miquel dels Reis en 1979, localitzada per la Interpol en mans d’un ciutadà italià i un tribunal italià li ha donat la raó a l’Ajuntament”. 

En la seua sentència, el Tribunal d’Apel·lació de Gènova confirma que l’obra és propietat del consistori i ordena a l’actual posseïdor que li’l restituïsca i que li abone 8.066 euros per les despeses legals, a més d’interessos i altres costos processals. L’actual posseïdor és un ciutadà italià, que assegura que el va heretar de son pare, que el comprà en 1980 a un antiquari de Parma. 

L’obra es troba actualment dipositada en el Museu Amedeo Lía de la localitat de la Spezia, en la regió de la Ligúria italiana. El quadre, que originalment feia 186 x 116 centímetres, representa Sant Dimes, que la Bíblia representa com un lladre. 

Juan de Ribalta és fill del pintor Francisco de Ribalta. Va nàixer a Madrid en 1596 i va morir a València en 1628. És considerat un dels pintors barrocs més importants de l’escola valenciana. El seu estil, heretat del seu pare, també té influències de la pintura de Pedro Orrente. Els experts li atribueixen densitat plàstica i un control de la llum influïda per Caravaggio. 

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.