Quart de Poblet intensifica la campanya sobre el reciclatge en el Dia Mundial de l’Educació Ambiental

Les màscares es depositen en el contenidor de restes o en el de plàstics? I les càpsules de café, en quin contenidor s’han de tirar? I els tovallons o bolquers utilitzats? A vegades, fins als recicladors més experts dubten sobre com cal separar els residus.

Quart de Poblet, compromés des de fa dècades amb la cura de la naturalesa i amb el reciclatge, en el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, ha intensificat la seua campanya de sensibilització per a fomentar la reducció de residus i la separació en la llar i mantindre net l’entorn.

Amb el nom “Fem de Quart un poble Eco #Ecoquart” es realitzaran diferents activitats com a taules redones, tallers o eixides pel parc fluvial del Túria.

Dos educadors ambientals visitaran la localitat durant tota la setmana per a mostrar d’una manera lúdica, el senzill procés de separació de deixalles a casa per a després depositar-los el contenidor corresponent. Per a facilitar aquesta tasca han regalat als veïns i veïnes diferents bosses, cadascuna amb el color d’un contenidor, perquè puguen separar de manera senzilla els residus i així buidar-los directament des d’aquestes bosses al contenidor correcte.

L’alcaldessa Carmen Martínez ha visitat els punts d’informació i ha parlat amb els quarters i quarteres que s’acostaven per a preguntar els seus dubtes sobre el reciclatge.

Mentre dure la campanya, una bicicleta recorrerà els diferents barris de Quart de Poblet per a resoldre els dubtes que la gent li vulguen plantejar.

Un altre dels eixos principals de la iniciativa és aconseguir que les veïnes i els veïns de Quart establisquen hàbits que fomenten el consum responsable, com poden ser la realització de compres a granel i en comerços de proximitat amb la finalitat d’evitar el transport i reduir la petjada de carboni, al mateix temps que s’afavoreix el desenvolupament del teixit empresarial local.

A més, també es posarà el focus en el manteniment de la neteja i la salubritat del municipi. En aquest sentit, es reforçaran els missatges perquè el depòsit d’estris i residus voluminosos es realitze els dijous a la nit i perquè la resta de deixalles es tiren de manera correcta: en bossa tancada i dins del contenidor, evitant així mateix entorpir el pas de persones, especialment d’aquelles amb problemes de mobilitat.

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Juan Medina, ha explicat que “l’objectiu és que la població siga conscient que amb xicotets gestos podem cuidar el planeta i frenar el progressiu calfament global. La correcta separació de residus promou el reaprofitament d’aquests i s’evita el balafiament dels recursos”.

D’altra banda, la programació inclou altres activitats com a taules redones virtuals com la conferencia “Experiències de compostatge comunitari per a la gestió de residus orgànics biodegradables”, en la qual s’han exposat les iniciatives reeixides que impliquen la població per a recuperar les restes de menjar. Cal destacar que per a commemorar el Dia Mundial de la Reducció d’Emissions de CO₂, el municipi acull la Trobada d’Ambaixadors i Ambaixadores del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea. Juan Medina, com a ambaixador d’aquesta iniciativa, serà l’amfitrió d’una cita en la qual “es posarà en relleu com el conjunt d’accions locals són eficaces per a reduir la petjada de carboni i detindre el canvi climàtic”. Per a participar en les taules redones cal inscriure’s en urbaquart@gmail.com.

Una altra proposta destacada és la jornada “Conscienciació cap a un model d’alimentació sostenible i producte de proximitat”, amb la participació de Cities 2030. En aquesta activitat s’instal·larà un estand a la porta de l’Ajuntament on es repartiran poals per al reciclatge domèstic de fem orgànic i embuts per a recollir l’oli usat de cuina.

El parc fluvial del Túria és protagonista gràcies a les propostes d’oci familiar a l’aire lliure com l’excursió amb bicicleta del dissabte 29. L’Associació d’Agricultura Ecològica l’Animeta ha organitzat una jornada sobre insectes de l’hort per al diumenge 30, mentre que la Setmana finalitzarà amb la celebració del Dia de l’Arbre de la Comunitat Valenciana amb la plantació d’exemplars en quatre centres educatius. A més, a la biblioteca municipal s’ha instal·lat un punt de lectura destacat amb llibres dedicats al medi ambient.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.