Rafelbunyol inicia la II fase de recuperació de les trinxeres de la Línia Immediata

S’han localitzat dues estructures bèl·liques més en l’enclavament de Els Germanells

L’Àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València ha subvencionat els treballs amb 34.475 euros.

L’Ajuntament de Rafelbunyol ha iniciat la II fase dels treballs de recuperació de les estructures de defensa pertanyents a la Línia Immediata que es troba en l’enclavament de Els Germanells.

L’objectiu d’aquesta segona fase és condicionar tres dels nius de metralladores existents i netejar les les trinxeres de comunicació que hi ha entre ells, així com condicionar-los al costat del seu entorn.

Una rehabilitació valorada en 48.037 € que ha sigut possible gràcies a la subvenció 34.475 € de la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, i que traurà a la llum el segon centre fortificat més important de la Línia Immediata en la zona nord.

Les obres es duran a terme en 3 casamatas o nius de metralladora, separats uns dels altres a uns 50 metres aproximadament, la mateixa distància que tenen la resta de punts que estan fortificats, units per unes trinxeres de comunicació de 80 cm d’ample i 120 cm de profunditat.

“És un treball molt important per a la investigació de les línies de defensa el fet que les trinxeres dels Germanells tinguen unes característiques constructives tan singulars. Quan comencem la primera fase es va treballar sobre 4 nius de metralladora i 200 metres de trinxera i, no obstant això, ens trobem una fortificació amb unes peculiaritats diferents al que la bibliografia havia recollit fins ara: un conjunt de sistemes defensius compostos per més estructures, mínim 6, i més metres de comunicació entre trinxeres dels quals esperàvem al principi”, afirma la regidora de Memòria Democràtica, Alicia Piquer.

Fran López, alcalde de Rafelbunyol, destaca que “ja han sigut molts els centres educatius que han visitat la zona, i tornaran a fer-ho amb la recuperació actual”. Al que ha afegit: “En els pròxims mesos les persones que vulguen podran visitar el conjunt bèl·lic format per les coves-refugie, les trinxeres i els llocs de tirador que flanquegen l’entrada.”

“Ens hem trobat un conjunt molt complet perquè té nius quadrangulars típics juntament amb un altre poligonal en la part de dalt que té metralladora doble, una cosa molt peculiar perquè està situada en el vèrtex del que és la trinxera permetent la defensa en dos punts”, relata Enrique Estevens, arqueòleg director del projecte d’excavacions.

Amb aquesta segona fase, l’Ajuntament de Rafelbunyol continua avançant el Pla Director, que comprén un estudi sobre els elements patrimonials que la constitueixen, el seu valor arquitectònic, arqueològic i paisatgístic, i les directrius per a aconseguir conservar el seu patrimoni i transmetre el seu valor a la ciutadania.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.