Una investigació multicèntrica liderada per la Fe confirma que quasi la meitat de les dones amb esclerosi múltiple té problemes sexuals

Han participat 137 pacients de La Fe, l’Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

El 42,6% de les enquestades pateix alteracions en el desig i l’excitació


La Fe imparteix en centres de salut tallers de sexualitat per a dones amb esclerosi múltiple

La Fe ha liderat un estudi multicèntric que confirma que quasi la meitat de les dones amb esclerosi múltiple recurrent i sexualment actives té problemes d’excitació i desig.

La investigació s’ha desenvolupat a partir de la versió espanyola del Female Sexual Function Index (FSFI). Un qüestionari per a avaluar la disfunció sexual en dones i que fins ara no s’havia testat en espanyol amb l’esclerosi múltiple.

Aquesta patologia és un trastorn neurològic crònic que afecta població adulta jove, amb predomini en dones.

Han respost a l’enquesta un total de 137 dones amb esclerosi recurrent. D’elles, 70 són pacients de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, 39 de l’Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo i 28 de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. D’aquesta manera, la mostra és prou representativa del col·lectiu.

L’experiència ha demostrat dues coses: en primer lloc, que el qüestionari resulta útil per a avaluar la sexualitat en pacients amb aquesta patologia. En segon, ha confirmat el que altres estudis ja avançaven, que el 42,6% de les enquestades pateix alteracions en el ‘desig’ i la ‘excitació’.

Aquests problemes es relacionen amb la discapacitat neurològica, fatiga, depressió, ansietat i disfunció d’esfínters associades a l’esclerosi múltiple. En canvi, tindre parella estable s’ha revelat com un factor protector, que salvaguarda la sexualitat de la dona.

L’estudi també ha demostrat diferències significatives entre com viuen la seua sexualitat les dones amb discapacitat neurològica alta i baixa. Al mateix temps que ha evidenciat la importància d’abordar la disfunció sexual en la pràctica clínica.

En aquesta línia, la unitat de Salut Sexual i Reproductiva del Centre de Salut de Trinitat ha impartit un taller per a dones amb esclerosi múltiple. La sessió ha sigut a càrrec de Patricia Escrivá Martínez, facultativa especialista en Psicologia Clínica en la unitat de Salut Sexual i Reproductiva del departament, i Sara Gil-Perotín, neuròloga de La Fe i primera autora de l’estudi multicèntric.

L’objectiu ha sigut, d’una banda, millorar el coneixement sobre les disfuncions associades a l’esclerosi múltiple i, per un altre, fomentar la sexualitat com un àmbit que contribueix a la salut integral de la persona. La pròxima sessió serà a l’abril.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.