València acull este cap de setmana els premis nacionals de la crítica literària

Els guardons premien des de 1956 els millors textos de poesia i narrativa en les quatre llengües oficials de l’Estat

La ciutat de València acull este cap de setmana el jurat dels premis nacionals de la crítica literària, uns guardons que atorga anualment l’Associació Espanyola de Crítics Literaris (AECL) als millors textos de poesia i narrativa en espanyol, català, basc i gallec. En l’acte de benvinguda al jurat, que s’ha celebrat este matí a l’Ajuntament de València, la vicealcaldessa i alcaldessa en funcions, Sandra Gómez, ha assenyalat que “gràcies a estos premis, València consolida el seu lloc en el mapa de les coses importants, de les coses de debò, les del talent, les que ens ajuden a filar el relat de la València de la qual volem parlar”. 

Gómez, qui ha repassat els autors i autores valencians que han rebut estos guardons al llarg de la seua història, ha explicat que “és la seua prosa i els seus versos els que parlen del que vam ser i del que som. Amb Chirbes i Torrent hem descobert les trames que es fonien quasi amb la realitat d’un període molt concret de la realitat valenciana i espanyola. ‘Crematorio’ i ‘Espècies protegides’ estan en eixe lloc per recordar-nos on no podem tornar. I la poesia de Brines ens evoca eixa empatia tan mediterrània que ens empenta a abraçar la vida amb molta passió”. La regidora ha recorregut també la història literària de la ciutat, de la qual ha dit que és “el millor exemple de l’Espanya policèntrica i polifònica en la qual vivim, una ciutat reconeguda per la seua riquesa cultural, virtuts que molts de vostès ja coneixen però que redescobriran en el recorregut cultural amb què continua esta jornada”. 

Per últim, Sandra Gómez ha convidat al jurat a comprovar “la transformació urbana dels nostres carrers i places, recuperats per a les persones, i que ha posat en valor l’immens patrimoni històric dels valencians i valencianes. Molt ha canviat la nostra ciutat des de fa trenta anys”. 

Per la seua banda, la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha recordat que “feia vora 30 anys que estos premis no s’anunciaven a València i des d’este ajuntament sabíem que era fonamental que la nostra ciutat recuperara eixe destí en el món de les lletres. I més en abril, un dels mesos més especials per al sector del llibre, les biblioteques, els autors i autores, als quals coneixem en la fira del llibre, un mes en què celebrem el dia internacional del llibre infantil i juvenil i, pròximament, el dia del llibre”. 

Ibáñez s’ha preguntat “com poden viure els qui creuen que tot està escrit. Nosaltres, òbviament, no ho creiem, I més quan en breu es deliberarà un dels guardons literaris més prestigiosos de l’any, tant en narrativa com en poesia, i que a més s’ha convertit en l’únic premi que s’atorga en les quatre llengües oficials”. 

Demà de matí, l’Ajuntament de València acollirà l’anunci de les obres guanyadores dels premis nacionals de la crítica literària, que no es celebraven a València des de 1994. Enguany, com a novetat, l’Associació Espanyola de Crítics Literaris (AECL) ha anunciat un nou guardó, el que premia la millor obra estrangera publicada a Espanya. 

Diversos valencians han estat distingits al llarg de la seua història amb este guardó, entre els quals Francisco Brines, Tomás Segovia, Guillermo Carnero, Jaime Siles, Carlos Marzal, Vicente Gallego, Maria Beneyto, Joan Francesc Mira, Ferran Torrent, Martí Domínguez i Manuel Baixauli.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia