València encara la recta final com a Capital del Disseny

València encara la recta final com a Capital del Disseny amb el primer congrés mundial sobre polítiques al voltant de la disciplina

Durant la inauguració, l’alcalde destaca que “el disseny és un gran aliat del benestar i la justícia social”

La World Design Policy Conference aterra hui i demà al Palau de Congressos. Es tracta del primer congrés mundial de polítiques de disseny, organitzat per València Capital Mundial del Disseny 2022. Experts internacionals debaten estos dies com esta disciplina pot permetre i impulsar la innovació i la transició urbana, així com fer front als reptes globals. L’alcalde, Joan Ribó, ha participat en la inauguració de l’esdeveniment i ha destacat que “el disseny és un gran aliat” per aconseguir “el benestar i la justícia social”. A l’acte han assistit el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta; el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de la World Design Organization, David Kusuma, i la presidentade la Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén.
 

Dos jornades, cinc eixos i una quinzena de ponents en set conferències i panells de discussió donen veu durant estos dos dies a professionals de tot el món per tractar la integració transversal del disseny en polítiques públiques i privades. Durant la seua intervenció, l’alcalde ha manifestat que “volem realment que el disseny siga part del procés de decisió de qualsevol projecte a la nostra ciutat”. En eixe sentit, s’ha referit a la creació del primer Consell del Disseny; el desenvolupament, junt amb València Capital Mundial del Disseny 2022 i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), de la primera Guia per a la gestió i contractació de disseny, i la constitució de la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu “d’impulsar y potenciar en l’àmbit econòmic, creatiu i social el disseny a la Comunitat Valenciana y a la ciutat de València en particular”.

Ribó ha recordat que al llarg de 2022, en què València és Capital Mundial del Disseny, s’han organitzat més de 300 activitats i s’ha arribat a “un col·lectiu de seguidors fidels de prop de 50.000 persones”. El màxim responsable municipal ha declarat que “volem seguir sent la Capital Mundial del Disseny tot i que l’any haja acabat” i “integrar tot allò aprés en la Capital Verda Europea, en la de la Innovació o en la del Turisme Intel·ligent”.

Per la seua part, el ministre Iceta ha posat en relleu “l’impuls que s’ha donat des de València ―primera ciutat espanyola amb el títol de Capital Mundial del Disseny―, que ha servit per aglutinar a un sector, donar-lo a conèixer i comunicar com este ecosistema produïx vincles, millora processos i genera riquesa”. El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha posat com a exemple València en l’ús del disseny per “aportar solucions als problemes, amb la recuperació de l’espai públic per a les persones, les places, les alternatives de mobilitat sostenible o l’urbanisme inclusiu”, entre d’altres.

D’altra banda, David Kusuma, president de la World Design Organization, ha parlat de “com València ha iniciat un camí amb un gran impacte en el desenvolupament urbà i social a través del disseny”. Marisa Gallén, presidenta de la Associació València Capital del Disseny, ha remarcat el valor del simposi al Palau de Congressos per a “construir els fonaments perquè la ciutat trobe solucions innovadores que milloren de forma sostenible la vida dels seus ciutadans per a escenaris positius de futur”.

San Diego i Tijuana prenen el relleu de València

Esta vesprada tindrà lloc al Palau de l’Exposició la World Design Convocation Ceremony, durant la qual València passarà el títol de Capital Mundial del Disseny a les seues successores en 2024, la ciutat nord-americana de San Diego i la mexicana Tijuana. L’alcalde estarà present en la cerimònia i demà divendres, dia 4, encapçalarà a la casa consistorial la trobada dels alcaldes i alcaldesses de les urbs que han ostentat este reconeixement, entre les quals Torí (Itàlia), Hèlsinki (Finlàndia), Lilla (França) o Seül (Corea del Sud).

Comenta la notícia