València, seleccionada Ciutat TAC! 2023 pel Ministeri de Mobilitat i Agenda Urbana

València, seleccionada Ciutat TAC! 2023 pel Ministeri de Mobilitat i Agenda Urbana, per la proposta “Àgores climàtiques 2030”

La nostra ciutat serà seu del festival juntament amb la ciutat de Sevilla. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha subratllat l’oportunitat de plantejar iniciatives conjuntes entre totes dues urbs

València ha sigut seleccionada Ciutat TAC! 2023 pel Ministeri Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) i la Fundació Arquia, una iniciativa que busca el diàleg i la relació entre l’arquitectura i la pràctica jove, la innovació i l’espai públic. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat la seua satisfacció per la selecció de la nostra ciutat, ex aequo amb la ciutat de Sevilla, totes dues seleccionades entre les nou candidatures presentades. L’alcalde, Joan Ribó, ha recordat que d’altres festivals recents com Arquia/Pròxima, l’Open House o el Docomomo, “hem aprés la capacitat de l’arquitectura per a crear una experiència especial per a fer ‘comboi’, una expressió valenciana que significa ajuntar gent per a fer coses i que en este cas, esdevindrà a escala de barri o de veïnat”.
 

València i Sevilla acolliran la segona edició del festival Ciutat TAC! 2023, en haver resultat triades de manera conjunta entre un total de nou ciutats que es van presentar a la convocatòria del Ministeri de Mobilitat i Agenda Urbana. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha agraït la decisió del jurat, i ha instat a “aprofitar el doblet per a animar que les dues ciutats seleccionades puguem creuar-nos alguna programació durant el pròxim festival, sent dues ciutats que comparteixen morfologia, demografia, fins i tot actitud i que solen caminar en paral·lel, i visibilitzar el nostre treball de manera conjunta”.

“Àgores climàtiques 2030”

La proposta plantejada per València s’ha presentada sota el títol “Àgores Climàtiques 2030”, sota l’objectiu general d’“incentivar la curiositat i l’interés de la ciutadania per la cultura ecològica, en crear una experiència especial en l’arquitectura, a escala de barri; i intercanviar iniciatives passades, presents i futures al voltant de la missió climàtica”.

Tal com ha recordat l’alcalde, Joan Ribó, València, actual Capital Mundial del Disseny, acull en la seua plaça central, la plaça de l’Ajuntament, recentment convertida en zona de vianants, un pavelló temporal que oferix cada dia nombroses activitats. “D’esta experiència –ha assenyalat el primer edil- hem aprés la capacitat de generar cultura i coneixement al voltant d’una instal·lació efímera de gran qualitat arquitectònica”.

Així mateix, Ribó s’ha referit al “repte que tenim per davant, la Missió Climàtica València 2030, una vegada que ha sigut aprovada l’Estratègia Urbana amb un ampli consens polític”. A més, València és actualment finalista del reconeixement com a Capital Europea de la Innovació 2022; i, a més, la nostra ciutat també ha obtingut el reconeixement de Capital Verda Europea 2024, la primera urbs del Mediterrani a obtindre esta designació. “Per això –ha afegit- hem volgut aprofitar la convocatòria Ciutat TAC! 2023 per a incentivar la curiositat i l’interés de la ciutadania cap a la ‘cultura ecològica’”.

La candidatura de València planteja cinc espais descentralitzats per a propiciar el diàleg i la reflexió al voltant de cinc plans que té en vigor la ciutat, com el Pla Verd i de la biodiversitat o el Pla d’Agricultures Urbanes, entre d’altres, vinculats a la missió climàtica. “L’objectiu –ha afegit Ribó- és buscar solucions innovadores per a afrontar-los mitjançant intercanvis de coneixement, tallers de producció col·laborativa i exposicions d’iniciatives ciutadana”.

El projecte de València preveu el desenvolupament d’activitats i propostes del festival d’arquitectura urbana TAC! 2023 en els barris de Sant Marcel·lí, Benicalap, Orriols, Natzaret i Ayora, sota la coordinació del centre d’innovació social i urbana Las Naves i la seua Ciuta·lab, laboratori ciutadà, que treballa des de la col·laboració, l’experimentació, l’obertura i les cures.

Comenta la notícia