Xirivella aposta per la inclusió en la Setmana de la Diversitat Funcional

Una multitudinària marxa per la integració serà l’acte central d’una programació que inclou una trobada esportiva, intercanvis d’alumnat, xarrades, tallers, teatre o ioga, entre altres activitats

Xirivella està celebrant des de diumenge passat la Setmana de la Diversitat Funcional. “Amb aquesta Setmana estem naturalitzant i normalitzant la participació de les persones funcionalment diverses en tots els àmbits de la societat. Si pensem en tots els seus habitants, Xirivella és millor ciutat”, assegura Roberto Romero, regidor de Serveis Socials. Les activitats van començar el diumenge amb una trobada esportiva en el qual van participar els equips de futbol ADIXI-Xirivella CF, Atlètic Barri de la Llum, la Falla Mont de Pietat i la Falla Elcano.

A partir d’ací, una setmana carregada d’actes que han comptat amb la col·laboració de les associacions Hayca i Adixi, de centres educatius, clubs esportius i comissions falleres. “Hem tingut una gran resposta en l’organització d’aquesta setmana. Això és d’agrair i demostra el compromís de la nostra ciutadania per a construir una societat millor”, afig Romero.


Les activitats han continuat amb un intercanvi entre l’alumnat de l’IES Ramon Muntaner i el del Centre Ocupacional.

Dues jornades en les quals cadascun dels centres ha visitat a l’altre per a mostrar el seu dia a dia i compartir experiències. “Aquest intercanvi és important perquè coneguen a les persones que tenen diversitat funcional en el seu ambient i en el seu dia a dia, i adonar-se que poden ser tan vàlides o més que qualsevol altra. És la millor manera de normalitzar i d’incloure. Moltes vegades ens quedem amb la part lúdica, amb el festival o l’obra de teatre que fan les persones amb diversitat, i està bé, però cal mostrar també aquesta altra faceta, que són persones que treballen i que són capaces de fer moltes funcions en la societat”, afirma Toni Martínez, director del Centre Ocupacional.

Nou alumnes de l’assignatura Aprenentatge i servei, set de 2n de l’ESO i dues de 3r, han conegut de primera mà el Centre Ocupacional. “Per a nosaltres aquest tipus d’iniciatives són ideals”, sosté Amparo Guzmán, professora de l’IES Ramon Muntaner, que afig: “aquest intercanvi permet que l’alumnat interactue, es relacione amb la societat, isca de l’ambient al qual està habituat i conega altres realitats”.

Salvat el primer moment de vergonya, sobretot per la part dels joves de l’institut, l’alumnat dels dos centres ha intercanviat experiències. “Nosaltres estem encantats, ens agrada molt que ens visiten i poder mostrar el que fem”, assenyala Aarón, del Centre Ocupacional. Els més llançats del Centre prompte expliquen als de l’IES Ramon Muntaner el seu dia a dia. “M’ha sorprés molt tot el que són capaços de fer. Són increïbles. No m’ho esperava”, confessa Ada, del Ramon Muntaner.

L’alumnat del Centre Ocupacional ha retornat la visita aquest dimarts en una altra jornada enriquidora en la qual han compartit diverses activitats i tallers que havien preparat en l’institut. “Volem que això continue en el temps, que no es quede en aquesta setmana i fer un projecte amb els instituts a més llarg temps”, postil·la el director del Centre Ocupacional, que ja està veient la possibilitat de col·laborar al llarg de l’any amb l’institut.

A més de l’intercanvi, la Setmana de la Diversitat Funcional inclou tallers en la seu de Hayca, una xarrada en l’IES Gonzalo Anaya, jornada de portes obertes en ADIXI, ioga, teatre i una multitudinària marxa el dijous en la qual participarà mig miler d’alumnes de tots els centres de Secundària de la ciutat i els del Centre Ocupacional.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.