Xirivella tanca els comptes de 2021 amb un romanent de més de set milions d’euros

Prop de quatre milions es destinaran per a inversions com la redacció d’un nou PGOU, la millora de la xarxa d’aigua potable o la renovació de l’asfaltat i enllumenat públic

L’Ajuntament de Xirivella ha tancat l’exercici comptable de 2021 amb un romanent de tresoreria que supera els 7 milions d’euros. Del tancament dels comptes també destaca la reducció del període mitjà de pagament, que se situa en 13,1 dies, i el nivell de deute viu, que baixa al 34,9%, lluny del 110% permés. A més, el consistori compta amb una capacitat de finançament de més de 3,5 milions d’euros. “Un dels nostres objectius en aquesta legislatura ha sigut reduir el deute municipal sense desatendre el manteniment i les millores de la ciutat.

Amb els comptes públics sanejats realitzarem potents inversions a molt curt termini. Aqueixa és el nostre full de ruta: garantir la solidesa financera i el benestar ciutadà perquè Xirivella cresca a tots els nivells”, assegura l’alcalde Michel Montaner.


Dels 7.013.684,03 euros que han aflorat de romanent de tresoreria, 3,9 milions es destinaran a inversions per a aquest any 2022, segons han pactat els dos socis de govern, PSOE i PODEM, i el grup Compromís. D’aquest acord destaca per la seua importància la redacció d’un nou Pla General d’Ordenació Urbana, per a això es destinarà mig milió d’euros i suposarà una nova reestructuració urbana a la ciutat, que fins ara es continua regint amb el PGOU de l’any 1987.


Els romanents també permetran seguir amb la millora de la xarxa de subministrament d’aigua potable, amb una aportació de 450.000 euros. Així mateix, s’ha destinat una partida de 650.000 euros per a asfaltat i adequació del ferm, una altra 300.000 euros per a mobiliari urbà, una de 150.000 per a la millora de les voreres en l’Avinguda de la Pau, 50.000 per a enjardinar la zona de l’IES Gonzalo Anaya i 20.000 per a reordenar la zona de la Closa.


Es continuarà amb diverses iniciatives per les quals s’ha apostat en els últims anys com són la modernització de l’enllumenat públic, per a això es destinaran 250.000 euros, i la potenciació dels carrils bici amb la redacció de dos nous projectes i l’execució d’un tercer.


També se substituiran les emissores de la Policia Local i a dotar d’un nou vehicle a Protecció Civil. En esports es renovarà la gespa del futbol 8 del poliesportiu Ramón Sáez, amb un cost de 200.000 euros. Altres 70.000 euros aniran per a les graderies del camp de futbol del Barri de la Llum.


Aprovat en el ple extraordinari
La distribució del romanent va ser aprovada en el ple extraordinari d’aquest dijous amb els vots favorables dels partits de govern, PSOE i PODEM, i de Compromís. “Durant tota la legislatura els resultats econòmics han sigut satisfactoris i ens han permés una capacitat inversora important. Al costat de l’acció municipal, cal destacar també les importants ajudes de l’Estat i de la Generalitat, així com la supressió de les regles fiscals que han suposat un importantíssim baló d’oxigen”, argumenta Águeda Ferrandis, regidora d’Hisenda.


Karin Jansen, portaveu de PODEM, destaca “la bona gestió econòmica de l’equip de govern, que permet disposar d’una important quantitat de diners per a invertir en projectes com l’execució dels horts socials, la connexió ciclista amb l’Avinguda del Cid, l’eficiència energètica i la millora de les zones verdes”.
Segons Ricard Barberà, portaveu de Compromís: “amb aquestes inversions hem aconseguit que Xirivella guanye en eficiència en la gestió de l’aigua, reduint pèrdues i molèsties al veïnat per avaries. Avancem cap a una ciutat més amable amb ampliació de carrils bicis i senyalització de passos de vianants per a persones amb dèficit cognitiu”.

En la part negativa, “hi ha un retard important en la construcció de l’escola-magatzem de la brigada d’obres que haurà d’impulsar-se amb les pròximes inversions de la Diputació de València. Així li ho hem fet saber a l’equip de govern”.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia