AVA-ASAJA urgeix reactivar la clàusula de salvaguarda després de disparar-se les importacions d’arròs un 40%

L’associació valora que la CE eleve de 30 a 65 €/tn l’aranzel d’importació per a reequilibrar el mercat, però recorda que Cambodja i Myanmar estan exempts

AVA-ASAJA urgeix reactivar la clàusula de salvaguarda després de disparar-se les importacions d’arròs un 40%

Les importacions d’arròs amb destinació a la Unió Europea han experimentat un increment del 40% respecte a l’any comercial anterior, segons adverteix l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) a partir de dades de la Comissió Europea.

Els volums introduïts en el mercat comunitari ascendeixen a 1.545.600 tones, en equivalent molt, la qual cosa suposa un augment interanual de 441.400 tones. Quant als tipus d’arròs, AVA-ASAJA destaca la pujada del 85% del japónica o redó, justament el que es produeix en els arrossars valencians, per un augment del 31% en el tipus índica o llarg. Per contra, les exportacions s’han reduït un 11% (41.300 tones) si a la campanya passada li vam sumar els enviaments realitzats pels Estats membres al Regne Unit en el període pre-Brexit, entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de 2020.

AVA-ASAJA valora de manera “positiva però insuficient” la decisió de la CE d’elevar de 30 a 65 euros per tona l’aranzel d’importació a aquells països tercers que ja venen abonant aranzels. No obstant això, l’associació afirma que “l’abast de la mesura és limitat per a reequilibrar el mercat de l’arròs” perquè Cambodja i Myanmar estan exempts de pagar aranzels a causa del tractat ‘Tot menys armes’. Per això, l’organització presidida per Cristóbal Aguado urgeix a Brussel·les a reactivar la clàusula de salvaguarda de l’arròs europeu enfront de les importacions de Cambodja i Myanmar, la qual permetria reintroduir aranzels a fi de reduir la competència deslleial i evitar un enfonsament dels preus en origen.

El tresorer de AVA-ASAJA i vicepresident del Grup de Treball de l’Arròs en el COPA-COGECA, Miguel Minguet, afirma que “durant el període de vigència, entre 2019 i 2021, va quedar demostrat que es tracta d’un mecanisme eficaç perquè va contribuir a recuperar un 15% les cotitzacions dels arrossers valencians i va retornar la rendibilitat al cultiu. En canvi, des que va caducar la clàusula de salvaguarda, s’ha comprovat que les importacions han tornat a multiplicar-se d’una manera preocupant en comptar amb un descarat avantatge competitiu”.

Al maig el Parlament Europeu va votar a favor de reactivar la clàusula de salvaguarda, però des de llavors alguns Estats membres del nord d’Europa estan bloquejant aquest mecanisme, per la qual cosa AVA-ASAJA exigeix als governs dels països productors d’arròs que redoblen la pressió per a convéncer-los sobre la necessitat d’aplicar aquests aranzels i estendre’ls també a l’arròs redó. En paraules del responsable de la sectorial de l’arròs, José Pascual Fortea, “és evident que aquests països estan anteposant els seus interessos comercials a la solidaritat europea, la lluita contra el canvi climàtic i la defensa dels drets humans que les dictadures militars de Cambodja i Myanmar vulneren sistemàticament. Si de veritat Europa vol ser coherent amb els seus ideals, no pot continuar fomentant aquest tipus de concessions ni un dia més”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.