El Centre Ventura Alabau d’Alfafar ha acollit este matí la presentació dels projectes finalistes del repte emprenedor impulsat per la Fundació Princesa de Girona, dins del Pla Especial d’Intervenció per a Joves de València.
Esta estratègia té com a objectiu canalitzar el talent juvenil per fer front als reptes socials i econòmics derivats de la DANA.

Durant la jornada, deu equips formats per joves de diferents municipis afectats pel temporal han exposat les seues propostes davant un jurat multidisciplinari. Les idees aborden àmbits com ara la reconstrucció d’habitatges, la reactivació del comerç local, la millora d’espais públics o el suport a col·lectius vulnerables. Els projectes han estat desenvolupats al llarg de tres mesos amb l’ajuda de mentors especialitzats en lideratge, comunicació, finançament i treball en equip.
El repte es va iniciar al març amb una gira per municipis com Utiel, Algemesí, Catarroja, Paiporta i Aldaia, i va comptar amb la participació de més de 500 joves. Guiats per l’emprenedor Xavier Verdaguer, els participants han utilitzat una metodologia pròpia d’startups internacionals per transformar idees en solucions reals i viables. Després d’una primera selecció, 24 equips van passar a una fase intensiva que culmina hui amb la presentació final a Alfafar.
Esta jornada representa la penúltima fase del procés abans de la gran final, que se celebra esta mateixa vesprada a la Universitat Politècnica de València. Allí s’anunciaran els projectes guanyadors, que rebran una dotació econòmica de fins a 100.000 euros i un acompanyament professional durant diversos mesos per a fer realitat les seues iniciatives.
L’Ajuntament d’Alfafar ha col·laborat activament en l’organització de l’acte, demostrant el seu compromís amb l’emprenedoria juvenil com a motor de transformació del territori. L’alcalde, Juan Ramón Adsuara Monlleó, ha destacat “la importància de l’intercanvi de talent i coneixement entre els joves per aplicar-lo al seu entorn”.
El pla va començar al gener amb la participació de 20 docents voluntaris de tot l’Estat en 18 centres educatius de les zones afectades. El 9 de juliol, la Fundació va celebrar una jornada especial a l’Oceanogràfic de València amb activitats, taules redones, testimoniatges i actuacions musicals, entre elles la del cantautor Rei Ortolà, autor de la cançó Voces de Valencia.
Amb este projecte, la Fundació Princesa de Girona reafirma la seua aposta per l’educació, l’emprenedoria, la salut mental i la visibilitat del talent jove a la Comunitat Valenciana.