“Una catàstrofe climàtica no es converteix en tragèdia humana si hi ha planificació i prevenció”, segons la delegada.
En la dana de València, “a pesar de les alertes, no es van activar els protocols necessaris i es va actuar dramàticament tard”.
La delegada reclama una “agenda territorial europea que permeti respondre amb rapidesa a les emergències” i que es construeixi “des del territori amb polítiques de proximitat”.

La delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha assistit, junt al secretari d’Estat de Política Territorial, Arcadi España, a les XXX Jornades Europees dels Representants Territorials de l’Estat (AERTE) organitzades pel Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica sota el títol “Els Representants Territorials de l’Estat i el Desenvolupament Sostenible”.
En aquest acte, Bernabé ha subratllat la importància de la lluita contra “un gran repte compartit: l’emergència climàtica”. “Europa – ha dit la delegada- “es troba en el cor i l’epicentre del canvi climàtic”.
Una catàstrofe climàtica, com la dana del passat 29 d’octubre, “no es converteix en tragèdia humana si hi ha planificació, prevenció i coordinació”. Així, “davant una alerta roja s’han d’activar automàticament tots els protocols, sense necessitat d’esperar una ordre final, d’un dit aixecat”.
També cal revisar els sistemes de comunicació perquè “no podem permetre’ns que EsAlert només funcione en aquells municipis amb bona cobertura”. Per tant, cal explorar “mecanismes alternatius, dissenyats i acordats amb cada ajuntament”.
En moments de crisi, “la rapidesa salva vides i eixa rapidesa només és possible si la resposta s’ha preparat abans” amb simulacres i planificació. A més, es requereix “una ciutadania formada, conscient i implicada”. La delegada s’ha referit a la necessitat de la prevenció “que passa també per dissenyar ciutats més resilients i amb infraestructures adaptades”.
Bernabé ha recordat que, des del minut zero de l’emergència que va assolar València, “el Govern d’Espanya —a través de la Delegació del Govern— va activar tots els recursos estatals disponibles”. “La coordinació -ha afegit- va ser immediata. Però no va ser suficient. Perquè van fallar altres nivells de resposta des de l’administració autonòmica. Perquè, a pesar de les alertes, no es van activar els protocols necessaris i es va actuar dramàticament tard”.
La delegada també s’ha referit a “la dimensió internacional exemplar” de reacció davant la dana amb l’activació del Mecanisme de Protecció Civil gestionat pel Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d’Emergències (CENEM), per la qual França va desplegar 15 mitjans i 50 persones i Portugal va contribuir amb 30 mitjans i 101 efectius. Per la seva part, Marroc, en el marc del conveni bilateral vigent, va desplegar un contingent de 103 persones, 36 camions i 2 vehicles de suport.
La delegada ha reclamat “una agenda territorial europea que permeti respondre amb rapidesa a les emergències, reconstruir amb criteris de sostenibilitat”. I eixa agenda -ha conclòs- “ha de construir-se des del territori amb polítiques de proximitat”.
Aquestes jornades, que s’organitzen per primera vegada a València, reuneixen a representants territorials espanyols amb homòlegs internacionals amb l’objectiu de generar fòrums de treball i intercanvi d’idees sobre qüestions d’interès en el territori, com la gestió d’emergències, crisis climàtiques, escassetat de recursos naturals, etcètera. Les jornades, que han estat inaugurades pel secretari d’Estat de Política Territorial, Arcadi España, se celebren avui i demà al Centre Cultural La Nau.