Dia Mundial de les Cures Pal·liatives

La Unitat d’Hospitalització a Domicili i de Cures Pal·liatives de l’Hospital d’Alzira registra més de 2.600 ingressos en 2022

Alleujar el sofriment i millorar la qualitat de vida dels pacients sense possibilitats de tractament curatiu són els principals objectius d’esta mena de cures

El Departament de Salut de la Ribera compta amb una Ruta Assistencial en Cures Pal·liatives

La Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHD) i de Cures Pal·liatives de l’Hospital Universitari de la Ribera ha registrat, en 2022, un total de 2.684 ingressos de pacients. Així ho ha comunicat el coordinador d’esta Unitat, Dr. Pablo Lafuente, amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que se celebra demà, 8 d’octubre.

Estes cures tenen com a objectiu fonamental alleujar el sofriment i millorar, en la mesura del possible, la qualitat de vida dels pacients amb una malaltia oncològica o crònica avançada (per exemple, insuficiència cardíaca o EPOC), sense possibilitats de tractament curatiu.

En este sentit, segons ha assenyalat el Dr. Lafuente, “en la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital d’Alzira atenem qualsevol mena de pacient amb una malaltia per a la qual no existisca tractament curatiu, si pot ser des de l’inici de la mateixa i sense esperar que es trobe en una fase avançada”.

“D’esta manera, aconseguim proporcionar la millor qualitat de vida possible al pacient durant tot el procés patològic, arribant a una mort digna”, ha destacat el Dr. Lafuente. Els pacients inclosos en el programa de cures pal·liatives són pacients oncològics, així com pacients amb patologies hematològiques o mèdiques com les cardíaques o pulmonars. 

Ruta Assistencial en Cures Pal·liatives

Cal destacar que el Departament de Salut de la Ribera compta amb una Ruta Assistencial en Cures Pal·liatives, que s’encarrega d’establir els criteris de derivació dels pacients a la Unitat de Cures Pal·liatives i crea les sinergies entre serveis i unitats del Departament de Salut de la Ribera per a oferir una atenció al final de la vida del pacient el més completa possible.

“D’esta manera, oferim cures pal·liatives a tots els pacients del nostre Departament de Salut, independentment d’on residisquen, ja siga un nucli poblacional gran o una xicoteta zona rural”, ha afirmat el Dr. Lafuente. 

Els objectius d’esta Ruta Assistencial de Cures Pal·liatives són els d’agilitar el diagnòstic i la identificació dels pacients amb necessitats pal·liatives per a afavorir la continuïtat assistencial, millorar el seu abordatge clínic, garantir l’acompanyament familiar compatibilitzant-lo amb les mesures clíniques necessàries i proporcionar una mort digna.

Cures dins i fora de l’Hospital

D’esta manera, l’Hospital de la Ribera ofereix cures pal·liatives tant en el centre hospitalari com en el domicili del pacient, en funció de les seues característiques. Per a això, compta amb un equip assistencial format per metges, infermers, fisioterapeutes i psicòlegs i compta ocasionalment amb el suport de nutricionistes. 

Així, en el cas de pacients immobilitzats amb una situació vital terminal, l’equip de la Unitat d’Hospitalització a domicili (UHD) del centre hospitalari acudeix a les seues cases a proveir-los de cures pal·liatives avançades, amb tècniques i mitjans hospitalaris.

Pel que fa als pacients d’esta Unitat morts enguany, el 98% ho han fet en els seus propis domicilis, “envoltats dels seus sers estimats, un dels principals objectius de la nostra Unitat”, ha assenyalat el Dr. Lafuente.

En qualsevol cas, “es respecta sempre la decisió familiar de defunció a l’Hospital, proporcionant, de la mateixa manera, al pacient i la seua família un ambient íntim i adequat a la situació vital”.

Pel que fa als pacients en els quals encara existeix una bona expectativa de vida, l’Hospital d’Alzira disposa de 5 consultes externes en les quals se’ls cita i se’ls realitza un seguiment; estes consultes compten, a més a més, amb el suport d’una consulta en la Unitat del Dolor del centre hospitalari i d’una consulta auxiliar d’onco-geriatria.

Cal destacar que, durant este any, 278 pacients han estat atesos en estes consultes externes de l’Hospital d’Alzira.

Junt amb això, l’Hospital de la Ribera també compta amb un equip de suport a residències d’ancians, compost per 4 metges de família experts en cures pal·liatives, amb l’objectiu de mantindre contacte periòdic per a dispensar este tipus de cures als pacients institucionalitzats en cas que siga necessari. 

Comenta la notícia