El Centre del Carme i la UV presenten ‘ANDANA’, la primera mostra de les fotografies familiars salvades de la riuada

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta ‘ANDANA.

Llocs de memòries’, la primera exposició pública de les fotografies familiars rescatades de la riuada del passat octubre a través del projecte #SalvemLesFotos, impulsat per la Universitat de València (UV).

Aquest projecte va rebre més d’un milió i mig de fotografies en els cinc laboratoris habilitats a Torrent, Alfafar, Algemesí, Utiel, Burjassot i Alaquàs, amb la participació de centenars de voluntaris i voluntàries.

L’exposició estarà disponible a la Sala Dormitori del Centre del Carme fins al 31 d’agost, i ha estat comissariada per Beatriz Santamarina, Teresa Vicente, Alejandra Nieto, Chiara Carzan, Sofia Valota i Laura Itzel García.

Tres itineraris expositius per a recordar i agrair

‘ANDANA’ ofereix tres itineraris espaiotemporals que combinen testimonis de gratitud, memòria gràfica recuperada i les veus dels joves de l’IES Massanassa, anteriorment IES Berenguer Dalmau de Catarroja.

  • ‘Sou el millor’: retrats de voluntaris i voluntàries que van acudir a les zones afectades.
  • ‘Patrimoni embarrat’: imatges de fotografies recuperades i encara marcades pel fang.
  • ‘Relats de l’escola’: mirades adolescents des de l’àmbit educatiu per crear memòria del futur.

Un projecte col·lectiu de memòria i resiliència

El director del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda, ha destacat que “sense memòria no hi ha recuperació” i ha afirmat que aquest projecte transforma testimonis personals en un dispositiu gràfic de gratitud i solidaritat. Dins del Pla Recuperem València, el CCCC ha habilitat espais per estabilitzar obres afectades i donar continuïtat a la creació artística.

Per la seua banda, la vicerrectora Ester Alba ha remarcat l’exemplar tasca del jovent voluntari i la col·laboració amb ajuntaments, mancomunitats i petites institucions culturals per al rescat dels àlbums familiars.

La mostra: quatre categories i milers d’històries compartides

S’han seleccionat àlbums de quatre famílies representatives de la societat valenciana, dins de les categories: ritus, viatges, generacions i festes populars. “Més que una memòria individual, aquestes imatges constitueixen la memòria col·lectiva del poble valencià”, expliquen les comissàries.

També s’ha volgut mostrar “el costat més amable” de l’estudi etnogràfic dut a terme, amb més de 200 entrevistes realitzades, majoritàriament plenes de paraules d’agraïment.

Després de la seua estada al Centre del Carme, l’exposició viatjarà als municipis afectats.