Ensems segueix mostrant propostes sonores experimentals en la segona setmana

La segona setmana del festival acull quatre concerts: els austríacs Schallfeld Ensemble, BCN Clarinet Players, els valencians Synergein Project i Aión Dúo

Aquesta setmana també s’inicia la 33a edició de les Trobades de Composició d’Ensems

La 43a edició del festival Ensems, dedicat a les músiques inusuals i l’experimentació sonora i organitzat per Cultura de la Generalitat mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, prosseguirà durant aquesta setmana amb diverses propostes sonores experimentals. 

Després de la jornada inaugural de divendres amb Alberto Bernal i Frames Percussion i les actuacions durant el cap de setmana de Trio Zukan, Colectivo Mortero i Luis Tabuenca, en aquesta segona setmana el públic podrà conéixer projectes valencians, estatals i internacionals. Cal recordar que la programació d’aquesta edició s’emmarca sota el lema ‘Illes, refugis, paradisos’, el qual recull l’objectiu de reflexionar sobre les conseqüències de la COVID-19 en la nostra societat. 

Així, hui, dilluns 10 de maig, tindrà lloc el concert dels austríacs Schallfeld Ensemble al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts de València a les 19.30 h. Sota la batuta de Leonhard Garms, es produirà l’estrena absoluta de l’obra ‘MAAT ME’, de Pierluigi Billone. La peça, finançada per la Fundació Musical Ernst von Siemens, s’emmarca en l’exploració del compositor sobre els conceptes de solo i ‘ensemble’ com a hiperinstruments.

El programa es completarà amb ‘Figure / Iconosonics 1’, de Clemens Gadenstätter. En aquesta ocasió, el compositor aborda i redefineix la noció de figura musical, entesa com un esdeveniment sonor al qual s’ha associat una imatge o un significat. Les invitacions per a aquest concert es poden sol·licitar ací: http://bit.ly/ensems_schallfeld.

Durant la jornada del dimarts 11 de maig, Ensems acollirà la presentació de BCN Clarinet Players al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts de València a les 19.30 h. Aquest quartet oferirà un concert amb obres que prestigiosos compositors catalans actuals van dedicar a la formació. 

Així, el programa inclou les peces ‘Caça nocturna’, de Joan Magrané; ‘Offertorium’, de Bernat Vivancos, i ‘Trames’, de Carlos de Castellarnau. A més, s’interpretarà l’arranjament que Raquel García-Tomás va fer de l’estàndard ‘Like Someone In Love’, de Jimmy Van Heusen. Finalment, s’estrenarà la composició ‘Murmuraciones (Cartografías 1)’, de Nuria Núñez, un encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). L’accés és lliure, amb reserva prèvia de la invitació en http://bit.ly/ensems_bcnclarinet.

Els valencians Synergein Project també actuaran al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts. Ho faran el dimecres 12 de maig a les 19.30 hores per a desplegar un programa centrat en la relació entre els músics, les fonts sonores, les computadores i la vibració específica de la percussió. Aquest ‘ensemble’ abordarà els treballs dels compositors Philippe Manoury; Pierluigi Billone i Beat Furrer. Les invitacions es poden reservar a través de la pàgina http://bit.ly/ensems_synergein

La clarinetista granadina Claudia Reyes i el pianista valencià Pau Fernández conformen Aión Dúo, una agrupació que actuarà el dijous 13 de maig a la mateixa sala del Palau de les Arts a les 19.30 h. Ho faran amb la companyia de l’actriu Marina Alegre Silva per a presentar ‘Safo_fonías’, un projecte multidisciplinari que uneix les paraules de Safo de Lesbos amb músiques contemporànies d’inspiració grecollatina. A més, Aión Dúo estrenarà un encàrrec fet per l’IVC a la compositora Claudia Cañamero Ballestar. En aquest cas, les localitats es poden aconseguir en http://bit.ly/ensems_aionduo.

Les 33 Trobades de Composició

Aquesta setmana, Ensems també posarà en marxa un dels seus projectes pedagògics. Es tracta de les Trobades de Composició, punt de reunió i reflexió per als professionals del sector de la música de nova creació. El programa inclou conferències, taules redones i tallers amb dos objectius principals: acostar la tasca creativa al públic del festival des d’un vessant més especialitzat, i esdevindre un node de contacte entre creadores i creadors per a posar en comú els seus processos compositius.

D’aquesta manera, el Conservatori Superior de València acollirà dos actes el dimarts 11 de maig. A les 9.00 h, l’italià Pierluigi Billone impartirà una classe magistral de composició i es treballarà sobre la peça ‘3 Alberi’ amb la participació de l’agrupació Synergein Project. Un parell d’hores després, a les 11.00, serà el torn del compositor austríac Clemens Gadenstätter, que també oferirà els seus coneixements a l’alumnat.

Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofía. A més, compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, La Nau Centre Cultural (Universitat de València), la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, el consolat de la República de Lituània, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i la Fundació Visit València.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.