La Fe diagnostica cada any prop de 200 tumors musculoesquelètics en persones adultes

L’Hospital acull el curs específic sobre sarcomes per a Infermeria gràcies a la Fundació Mari Paz Jiménez Casado


Les anteriors edicions d’aquest curs s’han localitzat a Pamplona, Barcelona, Madrid i Sevilla

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València acull la V Edició del Curs d’Infermeria en Sarcomes ossis i parts blanes, gràcies a la Fundació Mari Paz Jiménez Casado “Unidos enfront del càncer”, i sota la coordinació de la unitat multidisciplinària de sarcomes i altres tumors musculo-esquelètics de l’hospital.

En l’actualitat, l’Hospital La Fe diagnostica i tracta cada any una mitjana de 200 tumors nous en persones adultes.
Tal com ha destacat Ana Regueira, directora infermera de l’Hospital La Fe, “les infermeres que assisteixen a aquesta formació tenen experiència i un interés especial en la cura de pacients adults i pediàtrics amb sarcomes ossis i de parts blanes. En total, han sigut més de 85 infermeres les inscrites a aquest curs formatiu, completant l’aforament total disponible”.


En el curs també s’ha abordat el paper de la infermera referent en sarcomes, l’evolució dels tractaments mèdics, el paper de les noves tecnologies en cirurgia oncològica, com actuar davant la sospita clínica o les bases del diagnòstic per imatge.


“L’objectiu d’aquest curs és donar suport a la formació de professionals d’infermeria perquè desenvolupen i apliquen les seues competències amb coneixements i habilitats en el procés de la cura del pacient afectat per sarcoma, així com reconéixer la importància dels professionals d’infermeria en els grups multidisciplinaris que aborden aquesta patologia. ”, ha explicat el doctor José Vicente Amaya, cirurgià Cap de la unitat de sarcomes del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i que també és infermer.

Els sarcomes són un conjunt de neoplàsies de comportament divers i heterogeni tant per la seua localització com per la seua biologia clínica i tractament

Els pacients amb sarcomes són atesos fonamentalment en serveis quirúrgics, de radioteràpia i d’oncologia mèdica, però tant en el seu diagnòstic com en el seu tractament tenen també un paper fonamental altres especialitats com a radiologia, anatomia patològica i cirurgia plàstica, cirurgia general, cirurgia toràcica, etc Tampoc són alienes a l’atenció a pacients amb sarcoma la medicina general i altres especialitats, que poden veure’s implicades, fonamentalment en el diagnòstic inicial, que és un dels majors reptes per a la curació d’aquesta malaltia, com en el tractament de suport.

La baixa incidència d’aquesta neoplastia, la varietat de localitzacions i símptomes, la dificultat del seu diagnòstic, la necessitat del seu inici ràpid en el tractament, fa que tots els professionals implicats en aquest procés hagen de conéixer aquesta malaltia El tractament del dia a dia i la cura de les persones afectades per un sarcoma es converteixen en un repte i estar formats per a això és fonamental.

Hui dia hi ha una creixent especialització i millora en l’atenció d’aquestes patologies, però la formació específica ha sigut molt restringida. D’ací l’organització d’aquest curs teoricopràctic, que en les seues edicions anteriors s’ha dut a terme a Pamplona, Barcelona, Madrid i Sevilla.
Centre de referència nacional

Actualment, els sarcomes representen l’1% de tots els càncers i poden afectar tant parts blanes com al teixit ossi. La incidència de sarcomes de parts blanes és de 4/5 casos nous per cada 100.000 habitants a l’any, tenint aquests sarcomes una incidència aproximada 3/4 vegades superior als ossis.


La Unitat de Sarcomes i altres tumors musculoesquelètics de l’adult de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València va ser reconeguda per la conselleria com a Unitat de Segona Opinió Mèdica de la Comunitat Valenciana ja l’any 2007 i des de llavors ha experimentat un creixement exponencial en tots els contextos, com són el clínic, el docent i l’investigador.


Aquesta circumstància li ha valgut que haja sigut també reconeguda pel Ministeri de Sanitat com a Unitat de Referència Nacional (CSUR) des de l’any 2018 per al maneig i tractament d’aquests infreqüents i complexos tumors, encara que compta amb 15 anys d’experiència.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.