LA UNIÓ de Llauradors denuncia la inacció d’Administracions

Les importacions de tercers països afonen les cotitzacions de la taronja espanyola i valenciana

LA UNIÓ de Llauradors denuncia la inacció d’Administracions i Intercitrus davant la greu crisi de preus de l’actual campanya citrícola

La taronja vella de Sud-àfrica va tapar l’eixida de nostra Navelina i ara se sumen les d’Egipte, país que augmenta les seues importacions a la UE, amb Espanya curiosament com a destí en segon lloc

LA UNIÓ de Llauradors denuncia que davant la paràlisi i greu crisi de preus per la qual travessa l’actual campanya citrícola, en l’inici de la seua segona part, no existeix una resposta ni per part de les Administracions ni de la interprofessional citrícola espanyola Intercitrus.

Malgrat la magnitud i gravetat de la situació, la Conselleria d’Agricultura no reuneix la seua Mesa de la Producció Primària ni el Ministeri d’Agricultura la seua Mesa Nacional de Cítrics.

Tampoc se sap res de la interprofessional Intercitrus, totalment desapareguda, i si pensa actuar davant els problemes de la campanya en curs, tal vegada perquè en el seu si estan representats els mateixos comerços que importen després producció de tercers països com Sud-àfrica o Egipte.

Les operacions comercials de cítrics són escasses en l’actualitat i el percentatge de fruita sense recol·lectar en els arbres és molt superior al d’altres campanyes per aquestes mateixes dates.

El problema més greu i evident s’observa en les cotitzacions de la taronja Navelina, amb preus oficials mitjans en origen de 0,10 €/kg, una, xifra inferior en un 33% a la de la campanya passada per aquestes mateixes dates i que no cobreix ni tan sols ni els costos de producció. Una part de la collita de la Navelina podria anar a parar a la indústria de suc, però enguany damunt els preus són molt baixos.

Les dificultats de la Navelina s’estan traslladant ja a la resta de varietats de taronges com és el cas de la Lane Late. No obstant això, aqueixes mateixes taronges multipliquen el seu preu en supermercats fins a un 1.500%, perquè es venen en els mateixos en una franja entre 1,40 i 2 euros/kg.

LA UNIÓ indica que existeix en el camp una gran quantitat de taronja Navelina que no ha eixit als mercats davant la saturació de taronja ja vella procedent de Sud-àfrica i la nova procedent sobretot d’Egipte que han tapat l’eixida de la producció autòctona. Segons dades de LA UNIÓ, en només cinc anys s’ha incrementat la importació a la UE des d’Egipte un 17,45% (50.000 tones més) i en els dos últims anys quasi un 15% (43.600 tones més i amb dades fins a novembre).

El primer país importador és Països Baixos, per on entra el 51,46% de les importacions d’Egipte i el segon curiosament és ja Espanya amb el 11,67% de les importacions.

En aquest sentit l’organització agrària creu que la Unió Europea ha de passar ja dels fets a les realitats i no pot negar l’evidència del mal que provoquen les importacions en els productors comunitaris. Els cítrics han de ser considerats ja com a producte molt sensible enfront de les importacions de tercers països i és necessària una reciprocitat o adopció de clàusules espill perquè es complisquen els mateixos estàndards socials, laborals i mediambientals en els cítrics de fora respecte als d’ací.

Per a evitar l’entrada de plagues letals que facen encara més difícil si cap la producció europea de cítrics, cal imposar el tractament de fred o cold treatment a les produccions importades de tercers països que tinguen risc evident d’infestació.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, afirma que “l’actual campanya citrícola posa en evidència la incongruència manifesta existent. Mentre les nostres collites no ixen dels arbres o se’ns paguen a preus ridículs, ací se’ls posa catifa roja a les importacions perquè ens afonen.

Les autoritats comunitàries tenen part de culpa, però també importadors que treballen ací i allà que no tenen escrúpols a arruïnar-nos per engreixar més el seu compte de resultats”.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.