LA UNIÓ demana a la Generalitat que retire la normativa de la pinyolà perquè no ha servit per res i ho justifica amb un exhaustiu informe

Qüestiona la seua vigència perquè ha trencat la convivència entre dos sectors importants i no ha resolt els problemes del sector citrícola i impedit la producció de mel de flor del taronger

Hui s’ha celebrat una reunió amb la Conselleria d’Agricultura on s’ha lliurat aquest informe

25 de febrer de 2016.-  LA UNIÓ ha demanat hui, en el transcurs d’una reunió mantinguda amb la Conselleria d’Agricultura, que es retire l’Acord del Consell de la Generalitat pel qual s’aproven mesures per a limitar la pol·linització creuada entre plantacions de cítrics després de més de vint-i-cinc anys de vigència perquè no ha resolt res i ha enfrontat a dos sectors importants del sector agrari de la Comunitat Valenciana.

LA UNIÓ ha presentat un exhaustiu informe en aquesta reunió on especifica que la normativa que ha prohibit i limitat l’activitat apícola en zones citrícoles des de principis dels anys noranta ha trencat la convivència de dos sectors agraris de gran importància i no ha servit ni per a evitar la presència de llavors en determinades varietats de cítrics ni tampoc per a fer una ordenació varietal del sector citrícola de la Comunitat Valenciana.

Segons el parer de LA UNIÓ les noves circumstàncies del panorama citrícola, amb varietats híbrides irradiades i amb nova investigació en aquesta matèria, fa necessària una reconsideració d’aquesta prohibició de l’activitat apícola que provoca pèrdues en la renda dels apicultors però també un greu dany a la biodiversitat i que, a més, va en contra de les tendències i recomanació de protecció de les abelles que s’està impulsant des d’instàncies comunitàries.

LA UNIÓ considera que és possible i necessari un canvi de les polítiques reguladores de l’activitat apícola perquè existeixen varietats citrícoles estèrils i hi ha recerca desenvolupada sobre aquest tema. “Cal arribar a una convivència sense perjudicats, amb cítrics de qualitat i amb la nostra excel·lent mel de flor del taronger. Hem de sumar i no restar”, s’indica en l’informe de LA UNIÓ.

En aquest sentit se sol·licita la supressió de qualsevol normativa que evite assentaments apícoles en les zones citrícoles i la limitació i ordenació de plantacions híbrides pol·linitzants. Per a aquest últim aspecte es demanda un impuls a les varietats existents que no provoquen pinyolà, l’impuls a la recerca d’altres noves amb les mateixes característiques, així com evitar qualsevol ajuda pública per a les varietats híbrides que provoquen pol·linització.

L’informe de LA UNIÓ planteja l’autorització excepcional en determinades zones per a la plantació de varietats citrícoles híbrides, de manera que siguen les úniques on es prohibisquen els assentaments apícoles.

 

Per a concretar tot açò, LA UNIÓ demana la constitució d’una comissió, amb caràcter vinculant, composta paritàriament per les parts implicades (citricultors i apicultors) per a solucionar conflictes particulars i establir les mesures a implantar per a aconseguir la convivència entre tots dos sectors.

 

LA UNIÓ ha dut a terme jornades i activitats per a arreplegar tota la informació necessària, recopilada i resumida en aquest informe, que justifica una reconsideració de la política que ha portat l’administració agrària valenciana des de fa més d’un quart de segle en referència al sector apícola i citrícola.

 

Per a més informació: Carlos Muñoz, responsable sector apícola LA UNIÓ (646 72 01 95)

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.