LA UNIÓ exigeix de nou mecanismes de reciprocitat en els estàndards de producció dels productes importats

La Unió Europea continua passiva malgrat una nova pujada del 2% en les alertes europees de fruites i hortalisses amb matèries actives no autoritzades

En el cas de l’alvocat, els rebutjos han augmentat un 133% en el primer quadrimestre de 2025

8 de maig de 2025. LA UNIÓ Llauradora ha tornat a denunciar la passivitat de la Comissió Europea davant l’increment de productes agroalimentaris importats que incompleixen la normativa comunitària. Segons dades oficials del sistema europeu d’alertes alimentàries, en els quatre primers mesos de 2025 s’han registrat 311 intercepcions de fruites i hortalisses de països tercers amb matèries actives no autoritzades o amb un Límit Màxim de Residus (LMR) superior al permés, fet que suposa un increment del 2% respecte a 2024.

De les 304 intercepcions registrades en 2024 s’ha passat a 311 enguany, i això malgrat un lleuger descens al mes d’abril. LA UNIÓ adverteix que aquesta tendència no fa sinó empitjorar, mentre la UE no actua tot i tindre coneixement de les dades i les denúncies continuades de l’organització.

Una anàlisi de les matèries actives rebutjades conclou que cap d’elles està autoritzada per a l’ús dins de la UE, o bé supera el LMR establit, la qual cosa suposa una competència deslleial i un risc sanitari potencial per a les persones consumidores.

Alvocat: augment alarmant de les alertes

Entre els casos més destacats, LA UNIÓ assenyala l’augment de les alertes en un producte emergent com és l’alvocat. En el primer quadrimestre de 2025, les alertes han passat de 3 a 7, un increment del 133%, totes elles relacionades amb ús abusiu de cadmi, principalment en alvocats procedents del Perú, seguit del Marroc.

LA UNIÓ denuncia que, mentre la Comissió Europea limita l’ús de cadmi en fertilitzants fosfatats, es continuen important productes amb aquest component des de fora de la UE, afectant tant la salut pública com els preus percebuts pels productors valencians, que veuen com la competència exterior fa minvar els seus ingressos.

Propostes per a un control més estricte

L’organització proposa a la Comissió Europea elevar fins al 50% els controls físics i d’identitat sobre les fruites i hortalisses procedents de països amb més intercepcions, i ampliar el període d’aplicació d’aquestes mesures a tot un any. En cas que durant qualsevol mes s’observe un increment superior al 5% en les alertes d’un producte determinat, LA UNIÓ planteja el tancament de les importacions procedents d’eixos països.

Reciprocitat real en els estàndards

El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, afirma que cal establir mecanismes de reciprocitat:

Si determinades substàncies són perilloses per a la salut dels consumidors europeus, no haurien de permetre’s tampoc en els productes importats.

Peris també qüestiona l’efectivitat de les clàusules espill, ja que no s’està exigint als països tercers la mateixa reducció de matèries actives que es demana als productors de la UE:

Nosaltres fem grans esforços per reduir l’ús de pesticides, amb més dificultats i costos, mentre els productes que entren no compleixen els estàndards exigits.

LA UNIÓ reitera la seua demanda perquè tots els productes agroalimentaris importats complisquen els mateixos estàndards de producció, seguretat i sostenibilitat que es demanen a l’agricultura europea.