La Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital La Fe obté l’acreditació SEC Excel·lent de la Societat Espanyola de Cardiologia

La Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital La Fe obté l’acreditació SEC Excel·lent de la Societat Espanyola de Cardiologia

S’estima que els programes de rehabilitació cardíaca aconsegueixen reduir la mortalitat dels pacients entorn d’un 30%

La Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha obtingut l’acreditació SEC-EXCEL·LENT, que atorga la Societat Espanyola de Cardiologia a aquells hospitals que compleixen els estàndards de qualitat assistencial internacionalment establits en el maneig dels pacients que reben rehabilitació cardíaca.

Els programes de rehabilitació cardíaca inclouen un conjunt d’intervencions coordinades i multidisciplinàries amb l’objectiu de reduir la mortalitat i millorar la qualitat de vida dels pacients amb cardiopatia. En total, en aquesta ocasió, han sigut dotze els hospitals espanyols els que ho han aconseguit.

A través d’un procés que inclou el mesurament, comparació amb estàndards, auditoria, promoció d’accions de millora i finalment, l’acreditació de diversos processos i procediments en cardiologia, es redueix la variabilitat de les actuacions en la pràctica clínica. Per això, aquesta acreditació fomenta la millora en la prevenció, diagnòstic i seguiment de les malalties cardiovasculars.

A l’Hospital La Fe l’any passat es van atendre en aquesta Unitat a un total de 95 pacients amb síndrome coronària aguda recent, als quals se’ls van realitzar 270 proves, fonamentalment test de llançadora i ergonometrías.

“Els programes de rehabilitació cardíaca han demostrat importants beneficis i es recomanen en diferents àmbits de la cardiopatia”, explica Alicia Serrano Romero, especialista en Cardiologia i responsable de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca Hospital La Fe. “En la nostra Unitat, el programa se centra en la prevenció de nous esdeveniments cardiovasculars en pacients que han patit una síndrome coronària aguda”, concreta.

Abans d’iniciar el programa, al pacient se li realitza una ergometria per a valorar capacitat funcional, la inducció d’arrítmies, resposta tensional anòmala i isquèmia, a fi d’amb aqueixes dades optimitzar el tractament i calcular les freqüències d’entrenament i indicar altres procediments o proves quan es requerisca.

Posteriorment, es realitza una comparativa entre test de la llançadora previ i després de la finalització del programa per a avaluar l’efecte d’aquest en la capacitat funcional de cada pacient.

“De manera paral·lela s’estableix un control exhaustiu dels factors de risc del pacient realitzant els ajustos tant del tractament mèdic, com una cerca de quins són les barreres que li impedeixen modificar els seus hàbits quant a consum de tòxics, dieta, exercici o control d’estrés, i buscar solucions comprometent al pacient en la seua pròpia autocura mitjançant una intervenció coordinada i multinivell per part de la infermera, fisioterapeuta , cardiologia i sessions de psicoeducación”, explica la doctora Serrano Romero.

Programa multidisciplinari

La rehabilitació cardíaca és un programa multidisciplinari coordinat des de Cardiologia i en col·laboració estreta amb el servei de Rehabilitació, indispensable per a completar la prescripció de l’exercici físic de manera individualitzada. “A més dels cardiòlegs i metges rehabilitadors, és fonamental el paper coordinat amb els fisioterapeutes, personal d’infermeria, psiquiatres, psicòlegs i fins i tot el personal d’informàtica que ens ajuda amb el desenvolupament de les aplicacions i programa de mesurament”, assenyala l’especialista Alicia Serrano.

“No es tracta només d’un programa d’exercici físic, ja que busquem incidir en la modificació de l’estil de vida dels pacients i dels seus familiars. Fomentar l’autocura -ensenyant al pacient a conéixer i recuperar el control de la seua pròpia malaltia-, l’adherència als fàrmacs i tractaments i el suport psicològic per a disminuir l’ansietat i l’estrés- a través de tallers i sessions grupals-. En definitiva, afavorir la seua qualitat de vida, a més d’aconseguir una reducció de la mortalitat d’entorn al 30% respecte als pacients que no realitzen aquest tipus de rehabilitació”, afig.

Per això s’està iniciant un programa de telerehabilitación, mitjançant una aplicació mòbil, que permetrà la rehabilitació ambulatòria de pacients catalogats com de baix risc, a fi d’incrementar el nombre de pacients atesos, en esmenar les limitacions d’espai i evitar desplaçaments.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.